Kljub temu, da se vegansko prehranjujem že vrsto let, pa do sedaj nisem vedel, da je “pohan” sir veganska jed. No, včeraj sem imel srečo in sem v eni izmed restavracij kjer strežejo malica naletel na natakarja, ki mi je kot vegansko jed predlagal “pohan” sir.

Ampak po vrsti. Veliko restavracij nima menijev na mizah, ampak so poskrbeli za QR kode, ki vodijo na menije. Sem poskusil skenirati QR kodo, ampak mobilni prenos podatkov ni deloval, ker so imeli v A1 težave.

Ko je prišel natakar pobrati naročila, sem ga prosil za meni. Pa mi je razložil, da zaradi odlokov le ti ne smejo biti na mizah. Hmmm. Ok. Sicer ne drži, ampak sprejmem. Prijazno ga vprašam kaj mi lahko pripravijo veganskega, glede na to, da ne poznam njihove ponudbe, predvsem pa, da že dolgo nisem bil pri njih.

“Pohan” sir je bil njegov odgovor. Sicer sem pomislil, da trola, ampak sem vseeno vprašal, če lahko dobim še kaj drugega, kajti “pohan” sir ni veganska jed in predvidevam, da natakar, ki ni bil ravno študent, verjetno to tudi ve.

“Ja, lahko vam naredimo solato s popečeno zelenjavo in mozzarello”, je bil njegov predlog. In še vedno mu prijazno razložim, da sir ni veganska hrana in če lahko dobim to solato brez mozzarelle.

Krožnik, ki sem ga dobil je bil lep. Malo solate, malo grilane zelenjave (ker vegani jemo samo to, seveda) in en košček popečenega toasta prerezan na pol. Ker se zavedam, da kljub temu, da je letos Slovenija evropska gastronomska regija, da se pri nas do veganov še vedno obnašajo v večini primerov kot do “vesoljcev”, sem bil vesel, da sem dobil vsaj to na krožniku.

In začnem jesti. Vilica se dotakne nečesa mehkega na dnu krožnika in me malce preseneti. Pogledam. Mozzarella. Očitno se je odločil natakar, da pač moja želja ni pomembna in da jo pač ignorira. Ni bila edina mozzarella v solati. Super, kajne!

Sicer je moja odločitev za vegansko prehranjevanje iz povsem drugačnih razlogov, se mi je pa ob tem zastavilo vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi bil alergičen recimo na mlečne izdelke in bi imel resne zdravstvene težave?

Mozzarelle sem dal na stran krožnika in ko je prišel natakar, sem se mu zahvalil za prijaznost, da mi je dodal mozzarelle na solato, ampak vseeno to pač ni tisto kar sem naročil. Na petah se je obrnil in odvihral in prinesel račun.

Pogledam račun in na njem solata z ajdovo kašo in avokadom! In cena 8,50 evra! Ti šment, jaz sem dobil grilano zelenjavo in mozzarello in ne kašo, ki bi jo z veseljem pojedel.

Odločim se, da bom plačal vse skupaj in ker v lokalu ne sprejemajo kartic, grem z gotovino do natakarja in ga vprašam za pojasnilo glede računa – ker jaz nisem dobil tiste jedi, ki mi jo je zaračunal.

In takrat sem jih slišal od njega. Da pač ima celo teraso ljudi, ki so vsi zadovoljni, samo jaz nekaj nergam in ga zafrkavam. Da pač nima solate z grilano zelenjavo in mozzarello v računalniku in da mi je pač zaračunal to. Hm.

S precej čudnim občutkom v želodcu sem se mu zahvalil, ko se je še naprej glasno razburjal, da ga zafrkavam in da so vsi drugi na terasi zadovoljni. Ampak to ni moj problem, kajne? Moja izkušnja je bila slaba. In mogoče je res težava v meni, ker ne jem vsega, ampak se prehranjujem kot meni paše in kot sem se odločil. Lahko bi tudi takoj povedal, da za vegane nimajo nič in bi bilo povsem ok. Ko pa se zgodi toliko čudnih stvari naenkrat, pa za to ni več kriv moj način prehranjevanja, ampak kaj drugega.

Ja, glede hrane sem precej občutljiv, kajti v Sloveniji ljudje ne zavrnejo hrane, tudi če ne dobijo kar so naročili, ali pa je hrana hladna, čeprav bi morala biti topla … Takšnih primerov je n+1, pa vendar smo Slovenci tako ponižni, da bomo raje sklonili glavo in se delali, da je vse ok, kot pa da bomo povedali svoje mnenje ali pa opozorili natakarja, da to kar smo dobili na mizo ni to kar smo naročili.

Zavrnitev hrane ni nič napačnega. In zgolj in samo tako se lahko nekaj izboljša, kajti če nihče ne pove svojega mnenja, potem ima vsak občutek, da je vse ok.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična