francija francija

Francozi me presenečajo, lahko so tudi prijazni in kulturni

Tretji dan v Franciji in še vedno imam občutek, da to ni Francija kjer sem bil nazadnje pred par leti. Če so nekoč veljali Francozi za neprijazne, ki ne govorijo drugega jezika kot francoskega, me pa sedaj pozitivno presenečajo in z njimi lahko komuniciram tudi v angleškem jeziku.

Nekoč je veljalo, da so Francozi “nekulturni”. Da ne govorijo tujih jezikov. Da so “prostaški”. In to sem pred leti tudi sam opazil. Ampak očitno se časi spreminjajo in Francozi postajajo prijetni ljudje, saj drugače si ne znam predstavljati tega, kar doživljam zadnje dni v Franciji.

Ko sedim na večerji, mi skupina Francozov, ki sedi za mizo poleg vošči “bon appétit”. Ko se vključujem na cesto, mi ustavi Francoz in pomaha, da naj zapeljem pred njega. Ko ustavim pred prehodom za pešce, mi vsi, ki gredo čez prehod pomahajo in se mi zahvalijo.

Ko sem skušal plačati parkirnino, me starejši gospod ustavi in reče “no, no” in jaz mu nazaj  “je ne parle pas français” in on pokaže, da ni več potrebno plačati parkirnine.

Ko grem v restavracijo in vprašam v angleškem jeziku, če mi lahko pripravijo veganski obrok, ne komplicirajo, ampak mi sicer v malce “polomljeni” angleščini odgovorijo, da seveda.

Ko naročam, se potrudijo, da mi nekdo, ki zna boljše angleški jezik pride in mi razloži kaj vse bom jedel.

Na avtocesti nihče ne vozi hitreje kot je omejitev. Tudi na lokalnih cestah ne. Če je zastoj, se ne vrivajo, ampak vozijo v koloni. V mestu, ko parkiram vzvrtano, mi nihče ne “hupa”, ampak počakajo, da parkiram.

In še in še in še primerov bi lahko naštel, ki me presenečajo. Tako močno, da sem najprej pomislil, da je to zaradi SLO tablice. In ja na parkirišču sem doživel, da so mlajši fantje dvignili “thumbs up” in komentirali “Dončič”.

Francija in Francozi me presenečajo. Predvsem pa jih vidim v drugačni luči kot sem jih pred par leti. Francija mi je všeč. Pa še življenje znajo pri njih bolj uživati – kar že sicer pregovorno velja za Francoze!

francija
francija
  1. Še kak kratek potopis prosim… Kje si potoval in fotke
    Hvala

Komentarji so zaprti.