Petek, greš na pijačo. Preverijo, če izpolnjuješ PCT pogoje. Vmes si priča, ko gost, ki ne izpolnjuje PCT pogojev “napizdi” nič krivo natakarico. Naročiš pivo. Popiješ. Prosiš za račun. In dobiš račun za 5,20 evra za pol litra piva. Tudi to je očitno nova normalnost, pa vendar se mi ob tem zastavlja preprosto vprašanje – kdo je tu nor?

Smo nori tisti, ki plačamo toliko za pivo ali tisti, ki so se odločili, da bo tako visoka cena piva v njihovem lokalu. Jaz se nagibam k prvemu, saj je cena posledica povpraševanja na trgu. In če je zadostna masa ljudi, ki plačajo takšno ceno, potem je odločitev preprosta.

Ampak pri vsem tem pozabljamo še na nekaj. V času Covid-19 so iz lokalov odstranili menije. Posledično so na mize dali QR kode, kjer so ponavadi ceniki. Posledično to pomeni, da marsikdo ne preveri cen in naroči in na koncu je presenečen. Sicer povsem legitimen način, pa vendar odpira še kakšno vprašanje.

In še nazaj k sami ceni piva. Ko sem bil mulc je bilo pivo v lokalu 80 tolarjev. Sicer ga nikoli nisem poskusil, pa vendar se spomnim, da si za “jurja” šel v petek zvečer ven in se lahko imel hudičevo fajn.

Potem me kozmična sila vrže v letu 2021, ko pa je cena piva 5,20 evra za pol litra. Ali z drugimi besedami – pivo je hudičevo drag špas in je dražje od povprečne malice na periferiji in tudi v Ljubljani se najdejo lokali, kjer je malica cenejša.

Ja, tale Covid-19 je poskrbel za novo normalnost. In očitno se cene v Ljubljani lahko primerjajo s cenami v ostalih evropskih metropolah. In marsikoga presenetijo, ko mora plačati rundo in ugotovi, da je runda piva za 5 ljudi 26 evrov! Kar pa sploh ni malo.

Vem, da mi ni treba iti v lokal. Vem, da verjetno obstaja cenejše pivo. Vse mi je jasno, pa vendar mi vseeno ni jasno, da nekateri poskušajo čim bolj izkoristiti čas med dvema zaprtjema, da vsaj delo pokrijejo svoje izgube v vmesnem času. Pa se mi vseeno ne zdi cena 5,20 evra realna.

pivo
pivo