Petek, greš na pijačo. Preverijo, če izpolnjuješ PCT pogoje. Vmes si priča, ko gost, ki ne izpolnjuje PCT pogojev “napizdi” nič krivo natakarico. Naročiš pivo. Popiješ. Prosiš za račun. In dobiš račun za 5,20 evra za pol litra piva. Tudi to je očitno nova normalnost, pa vendar se mi ob tem zastavlja preprosto vprašanje – kdo je tu nor?

Smo nori tisti, ki plačamo toliko za pivo ali tisti, ki so se odločili, da bo tako visoka cena piva v njihovem lokalu. Jaz se nagibam k prvemu, saj je cena posledica povpraševanja na trgu. In če je zadostna masa ljudi, ki plačajo takšno ceno, potem je odločitev preprosta.

Ampak pri vsem tem pozabljamo še na nekaj. V času Covid-19 so iz lokalov odstranili menije. Posledično so na mize dali QR kode, kjer so ponavadi ceniki. Posledično to pomeni, da marsikdo ne preveri cen in naroči in na koncu je presenečen. Sicer povsem legitimen način, pa vendar odpira še kakšno vprašanje.

In še nazaj k sami ceni piva. Ko sem bil mulc je bilo pivo v lokalu 80 tolarjev. Sicer ga nikoli nisem poskusil, pa vendar se spomnim, da si za “jurja” šel v petek zvečer ven in se lahko imel hudičevo fajn.

Potem me kozmična sila vrže v letu 2021, ko pa je cena piva 5,20 evra za pol litra. Ali z drugimi besedami – pivo je hudičevo drag špas in je dražje od povprečne malice na periferiji in tudi v Ljubljani se najdejo lokali, kjer je malica cenejša.

Ja, tale Covid-19 je poskrbel za novo normalnost. In očitno se cene v Ljubljani lahko primerjajo s cenami v ostalih evropskih metropolah. In marsikoga presenetijo, ko mora plačati rundo in ugotovi, da je runda piva za 5 ljudi 26 evrov! Kar pa sploh ni malo.

Vem, da mi ni treba iti v lokal. Vem, da verjetno obstaja cenejše pivo. Vse mi je jasno, pa vendar mi vseeno ni jasno, da nekateri poskušajo čim bolj izkoristiti čas med dvema zaprtjema, da vsaj delo pokrijejo svoje izgube v vmesnem času. Pa se mi vseeno ne zdi cena 5,20 evra realna.

pivo

pivo

14 Responses to 5,20 evra za pivo v lokalu / kdo je tu nor?

 1. En tipo s Primorske pravi:

  Jaz sem včeraj pil piov za 2€ v gostilni.
  Sicer je bila Laško in ne od kakšnih mikropivovarju ampak vseeno.
  Pa še za PCT pogoj se jim j***.
  Še obstajajo dobre gostilne in dobri ljudje :)

 2. Ano pravi:

  Ime lokala?

 3. Fero pravi:

  No, kje je ta pir za 5 ojrov?

 4. Tomaz Z. pravi:

  Kje zaboga si to bil, da je bil pir 5,20 ? Se center Ljubljane ni tako drag. Menda ti ne bo problem navesti imena lokala ?

 5. Varadero pravi:

  Had je cepljen in že ima posledice.

 6. DomenK pravi:

  Nič takega, pri Lajbahu ob Ljubljanici te lahko pol litra kakega bolj specialnega crafta olajša tudi za 10 eur. Dejstvo je, da so craft piva dražja, nekaterim se to zdi vredno (pogosto tudi meni), nekaterim pač ne, nato pa vsak izbira bifeje, ki jim pašejo. Je pa res, da bi morale biti cene javno vidne, ne pa “skrite”.

 7. Rony pravi:

  Samo zadnjo rundo se pije v kafani. Že kr nekaj cajta to prakticiram.

 8. Ata pravi:

  Če ne ločiš piva od Piva, potem je zate 5,20€ res preveč. Jaz že več let pijem manj a boljša piva. Ja, tudi dražja.

 9. Dejan pravi:

  V Celju v MC-ju je točeni Heineken 5€…Noro

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.