Michelinova zvezdica ⭐ za gostišče Grič, kjer kraljuje chef Luka Košir

Slovenija je dobila novo restavracijo z Michelinovo zvezdico. To je gostišče Grič nad Horjulom, kjer kraljuje chef Luka Košir. Ana Roš in Hiša Franko sta ohranili dve zvezdici, prav tako pa so po eno zvezdico ohranili Gostilna pri Lojzetu – Zemono pri Vipavi, Dam – Nova Gorica, Hiša Denk – Zgornja Kungota, Atelje – Ljubljana in Vila Podvin – Mošnje pri Radovljici.

V zadnjem letu sem velikokrat jedel v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami. Tudi v 3 zvezdični restavraciji, kjer so bila pričakovanja visoka. Nekatere so me sezule, nekatere pustile hladnega. Ampak moram priznati, da sem povsod dobil veganski več hodni meni in da ni bilo nikjer težav s tem. V zadnjih letih se je na tem področju precej spremenilo in ljudje, ki se prehranjujemo vegansko nismo “sitni”, ampak nas že razumejo.

Ko so v Sloveniji podelili prve zvezdice, sem med njima pogrešal dve restavraciji. Ena je bila gostišče Grič in chef Luka Košir, druga pa restavracija Pavus in chef Marko Pavčnik. Tokrat je Luka dobil zvezdico, Marko pa še ne, ampak srčno upam, da jo dobi, ker si jo zasluži.

Pa nazaj k gostišču Grič. Ko sem ga odkril pred šestimi leti in to objavil na blogu, so bili nekateri nejevoljni, saj je bil to skriti dragulj, ki bi ga nekateri imeli samo zase. Pa vendar je treba dobre stvari deliti, predvsem pa ljudi osveščati. In Luka je oseba, ki ve kaj dela v kuhinji, predvsem pa je prijazen in zna ustreči vsaki želji.

Leta 2015 sem med drugim zapisal: Z drugimi besedami – Grič je nekaj, kar bi vsak “foodie” moral obiskati, predvsem pa sem imel pri tem gostišču veliko dilemo. Ali deliti informacijo o odlični hrani in vrhunski postrežbi ali pa zadržati informacije zase in sam uživati v tem dragulju.

Sedaj, ko je prišel na Michelinov zemljevid, bo še težje dobiti mizo, vendar vem, da ta nagrada ne bo spremenila Luke in njegovega pogleda na kuhanje in uživanje, ko pripravlja jedi v kuhinji.

Bravo Luka! Zasluženo in tudi pričakovano / https://gric.si