Portal Necenzurirano je danes objavil zanimivo informacijo, da si namreč RKC želi oprostitve plačevanja dohodnine. Glede na to, da je vlada RKC obilno pomagala v času krize, me tole niti najmanj ne preseneča. V bistvu si RKC želi, da bi država verske delavce, ki jim država že itak plačuje prispevke za socialno varnost oprostila tudi plačevanja dohodnine. Ja, tako si nekateri predstavljajo ločitev vere in države. Jaz pa sem za referendum, kjer se bomo državljani odločali o tem, če se naj RKC financira sama in plačuje vse davke v Sloveniji!

Ko sem bral članek na Necenzurirano sem mislil, da gre za kakšno neslano 1. aprilsko šalo. Pa vendar ni šlo za to. Šlo je za uraden dopis generalnega tajnika SŠK Tadeja Strehovca, ki se nadeja, da bo ta ablast še dodatno pomagala RKC.

Očitno si tako nekateri predstavljajo 7. člen ustave: Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.

In ker ta ablast potrebuje podporo RKC pred volitvami, mi je jasno, da bodo to oprostitev plačevanja dohodnine zapakirali v kakšen odlok in državljani niti ne bomo vedeli, da je temu tako.

Kot sem že zgoraj omenil – zakaj ne bi državljani Slovenije na referendumu odločali o tem, če res še želimo, da se RKC financira iz naših žepov ali pa naj se financira sama. Pa da plača davek od pobranih zneskov za maše, pogrebe, krste in vse ostalo, kar prinese kup denarja v blagajno RKC.

Mogoče lahko naredimo celo korak naprej – uvede naj se davek za katolike, ki bi se sami izjasnili, da so katoliki in bi posledično tudi sami plačevali davek cerkvi in bi bili tako vsi srečni in navdušeni. Glede na to, da RKC meni, da je v Sloveniji 1,5 milijona katoličanov, pa ja ne bo problem nabrati veliko denarja od njih?