laser helikopter laser helikopter

Protestnik z laserjem na razdalji več 100 metrov poškodoval pilota v helikopterju / zakaj kupujemo helikopterje?

Naslov je iz Slovenskih novic. Gre za dogodek na protestu prejšnji teden, ko je neznanec usmeril laser v pilota helikopterja in mu na razdalji več 100 metrov in pri gibajočem helikopterju povzročil poškodbo očesa. Če en laser lahko poškoduje v par sekundah pilotov vid, potem je na mestu razmislek zakaj mečemo milijone v bojno opremo, če lahko z laserjem “sesujemo” helikopter.

Zgodba policija je po mojem laičnem mnenju privlečena za lase. Gre zgolj za zgodbo, ki jo želijo plasirati v javnosti, da bi dobili zopet občutek kako zlobni in nevarni so protestniki, ki z laserji za par evrov “streljajo” helikopterje in poškodujejo pilote helikopterjev. Tudi dodatna razlaga, da se je “snop” laserja odbil po pilotski kabini in s tem povzročil zaslepljenost je precej smešen.

Gremo po vrsti. Helikopter se med letom giba – tudi, ko “stoji na mestu” v zrak se giblje zaradi različnih fizikalnih dejavnikov. Kakšna je torej verjetnost, da nekdo z laserjem za par evrov “poškoduje” oko pilota? Namreč, potrebno je upoštevati dejstvo, da to niso “star wars” laserji, ki režejo, ampak so precej “švohnejši” laserji. Tudi pri močnejših laserjih je potrebno dlje časa “osvetljevati” točko, da se zgodi karkoli. Torej že zaradi samega gibanja helikopterja je ta zgodba na trhlih nogah in jaz ji na žalost ne verjamem.

Ampak vzemimo možnost, da se to res lahko zgodbi. Torej – pilot helikopterja nima vezirja, ki bi onemogočal to? Torej je brez zaščite? In posledično ga lahko vsak laser “sesuje”? No, to je že druga stvar, ki mi ne gre skupaj, saj verjetno to “streljanje” z laserji ni od včeraj in se ga niso spomnili naši protestniki.

Zakaj hudiča potem ti helikopterji letijo nad protestniki, če so tako “šibek” element, ki se ga da sesuti z laserji za par evrov? Ali res nihče ne pomisli na številne mrtve, ki bi bili posledica strmoglavljenja helikopterja zaradi odboja svetlobe v helikopterski kabini? A to je odgovorno dejanje, da letiš par deset metrov nad glavami in tvegaš, da vse pobiješ?

Ja, tale zgodba z laserjem je podobna tisti zgodbi Monike Gregorčič, ki jo v Mercatorju prepoznajo pod masko in ji povedo, da dobro delajo.

Da ne bo pomote. Če obstaja možnost, da preprost laser “sesuje” helikopter, potem predlagam, da naj policija in vojska začneta uporabljati zmaje – saj veste, tiste, ki smo jih spuščali v zrak kot otroci. Bo bolj varno.

Under certain conditions, laser light or other bright lights (spotlights, searchlights) directed at aircraft can be a hazard. The most likely scenario is when a bright visible laser light causes distraction or temporary flash blindness to a pilot, during a critical phase of flight such as landing or takeoff. It is far less likely, though still possible, that a visible or invisible beam could cause permanent harm to a pilot’s eyes. Although laser weapons are under development by armed forces, these are so specialized, expensive and controlled that it is improbable for non-military lasers to cause structural damage to an aircraft.

laser helikopter
laser helikopter
  1. In verjetno ne bi vse vojske sveta dale toliko milijonov za rakete, če pa se od Kitacev to dobi na tone za drobiž. Slovenske novice postajajo že hujše kot Demokracija, NoraTV….

Komentarji so zaprti.