Safeplace.si je “register preverjanja pogoja PCT” – vsaj tako so napisali anonimni ustvarjali spletne strani, ki so sicer omenili, da so  študenti medicinske fakultete. Meni se bolj zastavlja, če je to portal za ovaduštvo in je zgolj še en izmed portalov, ki spadajo na desni pol. Kaj je torej narobe s safeplace.si?

Če bi napisal vse, bi bil precej blizu. Ampak bom šel po vrsti. Ko sem včeraj opazil prvi tvit in povezavo do safeplace.si, se mi je ideja zdela dobra. Ko sem kliknil na stran, sem spremenil svoje mnenje. Zakaj?

  • spletna stran in domena nimata nikjer vpisanega imena in priimka osebe, ki stoji za njim. To, da nekdo napiše, da je to projekt študentov medicinske fakultete zame ni dovolj. To, da tudi pri preverjanju domene ne vidim kdo je kupil domeno, je še dodatna negativna točka
  • na spletni strani je mogoče anonimno vnašati lokale in točke, kjer ne preverjajo ali pa preverjajo PCT pogoje. Posledično to pomeni, da nihče ne preverja vnosov, prav tako pa tudi nihče ne odgovarja za same vnose. Poligon za množično ovaduštvo in za še močnejšo delitev državljanov
  • v Ljubljani sem preveril par lokacij, ki sem jih obiskal v zadnjih dneh in bil presenečen, saj so podatki na safeplace.si ravno nasprotni od tistega, kar sem jaz doživel. Seveda obstaja možnost, da so meni preverjali PCT pogoje, tistemu, ki je vnesel podatke pa ne – ampak malce dvomim v to in bolj verjamem, da gre pač za “fake vnose”
  • to, da nekdo na safeplace.si pobira donacije preko BTC in ETH je sumljivo že samo po sebi. V kripto svetu se namreč ne da “izslediti” prejemnika sredstev, za razliko od paypala ali pa iban nakazila
  • ko sem preveril komu vse sledi tviter profil safeplace.si mi je vse skupaj postalo bolj jasno. Sledijo Požarju, Lahkovniku, Turku, Andrijaniču, Vladi, Ministrstvu za zdravje

No, mene vsekakor niso prepričali, da bi verjel, da je safeplace.si portal, ki je namenjen temu kar so zapisali. Predvsem pa me skrbi, da tole ovaduštvo postane nacionalni šport in bomo kmalu dobili portale, kjer bodo državljani lahko ovajali drugače misleče, ljudi druge nacionalnosti … Možnosti je neomejeno, kajne?

In če je tole prvi korak v to smer ovaduštva, potem ga je potrebno že v kali zatreti. Ideja je mogoče celo dobra, ampak realizacija je tako slaba in pušča toliko odprtih možnosti, da je boljše, da ne obstaja, ker lahko stori več škode kot same koristi.

Po včerajšnjih burnih debatah na tviterju so upravljavci spletne strani dodali obvestilo “Oddjanje glasov začasno onemogočeno”.

Kaj je torej rešitev? To, da pristojne institucije opravljajo svoje delovne naloge. Da vlada pripravi takšne odloke, ki bodo skladni z ustavo in ki jih bo mogoče izvajati in implementirati. To bi bilo dovolj za začetek – ne potrebujemo pa portala za ovaduštvo, kjer bo lahko vsak dodal svojega “nasprotnika” in s pomočjo botov prikazal, da je stanje pri “nasprotniku” res katastrofalno slabo!

Verjetno je iz spodnjega tvita bolj jasno za kaj se gre v primeru safeplace.si …

safeplace
safeplace