Vsak, ki vsaj bežno spremlja politiko, potem ve, da pred volitvami SdS sekta najde “nove izraze”, ki sicer nimajo nobene veze z realnostjo, ampak so pa super za ušesa njihovih vernikov. Ampak vseeno sem malce zmeden. Ali imamo v Sloveniji udbomafijo ali globoko državo?

To sta zgolj dve besedi, ki so jih SdSovci v zadnjih letih “iznašli”. Še ena, ki sodi v isto kategorijo je “tajkun” – njen pomen je v zadnjem mesecu zelo dobro razsvetlil minister Vizjak, ki je empirično dokazal modus operandi SdSovccev. Izmislijo si besedo tajkun, da potem lahko s prsti kažejo na tiste s katerimi sodelujejo in se dogovarjajo. Kako priročno, kajne. In njihovi volivci jim verjamejo.

Ampak nazaj k globoki državi in udbomafiji. Recimo včeraj je Janez uporabil to besedo v svojem govoru: “To, kar so danes osrednji problemi naše države, izhaja ravno iz tega, da udbomafija, ali t. i. vzporedni mehanizem, brez volitev in brez legitimitete obvladuje velik del sistemov in podsistemov.”

Seveda Janez. Ko si ti na ablasti, potem “obstajajo” vzporedni sistemi, kajne? Kdo pa obvladuje “del sistemov”? Saj ste si vse podjarmili v tistem času, ko so ljudje množično umirali! No, tudi sedaj nadaljujte s svojim lomastenjem po državnih firmah in nastavljate svoje kadre, kajne? Ampak zaprmej je to krivda udbomafije. Mogoče pa je Janez zgolj iskren in je priznal, da je on vodja udbomafije – saj je stranka brez večinske podpore prevzela ablast in sedaj dela točno to, kar očita drugim.

Pa še par besed o globoki državi. Se spomnite par let nazaj, ko je bila ta beseda vsakodnevno uporabljena s strani SdSovcev? Ko je bila ta besedna zveza skoraj tako uporabljena kot je “mat kurba” v Zasavju. Seveda. In tudi takrat je v bistvu Janez govoril o sebi in svojem razumevanju delovanja države. Sicer bi pričakoval, da bo razkrinkal karkoli povezanega z “globoko državo”, ampak to se ni nikoli zgodilo.

Priznam, sem zmeden. Ker nisem shizofrenik, me zanima, po kakšnem naključju uporabljajo ti dve besedi? Gre zgolj za to, da Janez to izjavi in potem vsi ponavljajo za njim? Kot papagaji? In v bistvu je najboljše pri vsem tem, da Janez ves čas govori o sebi, kajne?

Zdravko Pocivalsek Thompson