Kdaj bo precednik Borut Pahor odvzel odlikovanje, ki ga je dal kongresniku Paulu Gosarju

12.4.2019 je precednik Borut Pahor na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge na diplomatsko mednarodnem področju, ki ga je prejel kongresnik Paul A. Gosar za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov med državama (vir). V vmesnem času se je pokazalo “iz kakšnega testa” je kongresnik, ki je “naše gore list”. Kdaj bo precednil Paulu Gosarju vzel odlikovanje?

Spomnimo se, da je Paul Gosar ob vkorakanju Trumpovih podpornikov v kongresno palačo to komentiral: Rep. Paul Gosar called the Jan. 6 U.S. Capitol rioters “peaceful patriots”. Prav tako jim je pomagal od znotraj pri zasebni Kapitola.

Vendar to je bil začetek. Pred malce več kot tednom dni je šel še korak dlje. Na tviterju je objavil animirani video, kjer je on v vlogi lika, ki z dvema mečema ubije demokratko Alexandrio Ocasio-Cortez. Video je sicer odstranil, vendar je zaokrožil po internetih in prišel tudi do kongresnikov, ki so se odločili da to dejanje obsodijo.

Prav tako pa so se odločili, da ga izločijo iz vseh komisij, kjer je sodeloval. S tem je Paul Gosar postal 24. član ameriškega kongresa, ki je moral poslušati resolucijo proti sebi. V dvorani predstavniškega doma mu jo je prebrala Nancy Pelosi.

Mogoče pa je čas, da precednik potegne glavo iz peska in posledično stori kar bi moral storiti že ob zasedbi Kapitola. Da odvzame odlikovanje Paulu Gosarju in nas tako neha sramotiti pred celotnim svetom. Ampak verjetno nima časa, ker otožno gleda v ogledalo in se fotografira za instagram. Žalostno …

Borut Pahor ni moj predsednik. Je zgolj precednik, če se kdo sprašuje ali ne vem kako se pravilno napiše predsednik.