Zadnje čase sem opazil precej objav na temo EO (etilen oksida), kjer “avtorji” na družbenih omrežjih pišejo o tem, da vas palčke za samotestiranje zastrupljajo. Naj takoj na začetku zapišem, da to NE drži in da gre še za eno teorijo zarote, ki pride nasprotnikom znanosti prav. Mogoče je čas, da preverite obliže, ki jih imate doma, če je tudi na njih oznaka EO.

Etilen oksid aka EO je plin pri sobni temperaturi, ki se že dolgo časa uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov. Količina EO pri steriliziranih medicinskih pripomočkih je zanemarljiva, saj je meritve ne zaznajo. Ampak za “fejsbuk znanstvenike” je to nepomembno.

Nekje je nekdo prebral, da je EO škodljiv in rakotvoren in sedaj so palčke za samotestiranje vržene v isto kategorijo, čeprav je zelo jasno napisano, da je težava, ko se EO uporablja kot pesticid v prehrani. To je druga stvar in nima z zgornjo nobene veze. Ampak za nekoga, ki je na fejsbuku videl EO, je to dovolj, da začne trditi, da nas preko palčk za samotestiranje zastrupljajo in svojih “sončkov” ne bodo izpostavljali temu.

Ampak hrano, ki jo kupijo v trgovini in za katero ne vedo, če je bila izpostavljena EO, pa mirne duše jedo in potem, ko pride odpoklic živil, ker v njem odkrijejo previsoko vsebnost EO, jim še vedno ni jasno za kaj gre.

Mogoče je smiselno dodati, da obstajajo standardi za preverjanje vsebnosti ostankov EO v materialih po sterilizaciji: ISO 11135-1:2007 in ISO EN 10993-7:2008 in se jih morajo podjetja držati.

In še za konec. Preverite obliže, ki jih imate v omarah. Recimo vpojni kirurški obliž je steriliziran z EO, ampak vsebnosti EO v njem so nezaznavne.

Mogoče bi bilo vseeno smiselno, da bi “fejsbuk znastveniki” vsaj za začetek preverili kakšne relevantne vire s tega področja, preden jih lastno neznanje pahne v strah, ki ga potem histerično delijo naprej po družbenih omrežjih in posledično se zgodi efekt snežene kepe.

“Fejsbuk strokovnjakom” bolj svetujem, da preverijo raje izdelke, ki jih imajo doma, če so se znašli na tem seznamu ….

EO sterilizacija
EO sterilizacija