EO sterilizacija EO sterilizacija

EO / etilen oksid “na palčki” za samotestiranje NE zastruplja in NE povzroča raka

Zadnje čase sem opazil precej objav na temo EO (etilen oksida), kjer “avtorji” na družbenih omrežjih pišejo o tem, da vas palčke za samotestiranje zastrupljajo. Naj takoj na začetku zapišem, da to NE drži in da gre še za eno teorijo zarote, ki pride nasprotnikom znanosti prav. Mogoče je čas, da preverite obliže, ki jih imate doma, če je tudi na njih oznaka EO.

Etilen oksid aka EO je plin pri sobni temperaturi, ki se že dolgo časa uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov. Količina EO pri steriliziranih medicinskih pripomočkih je zanemarljiva, saj je meritve ne zaznajo. Ampak za “fejsbuk znanstvenike” je to nepomembno.

Nekje je nekdo prebral, da je EO škodljiv in rakotvoren in sedaj so palčke za samotestiranje vržene v isto kategorijo, čeprav je zelo jasno napisano, da je težava, ko se EO uporablja kot pesticid v prehrani. To je druga stvar in nima z zgornjo nobene veze. Ampak za nekoga, ki je na fejsbuku videl EO, je to dovolj, da začne trditi, da nas preko palčk za samotestiranje zastrupljajo in svojih “sončkov” ne bodo izpostavljali temu.

Ampak hrano, ki jo kupijo v trgovini in za katero ne vedo, če je bila izpostavljena EO, pa mirne duše jedo in potem, ko pride odpoklic živil, ker v njem odkrijejo previsoko vsebnost EO, jim še vedno ni jasno za kaj gre.

Mogoče je smiselno dodati, da obstajajo standardi za preverjanje vsebnosti ostankov EO v materialih po sterilizaciji: ISO 11135-1:2007 in ISO EN 10993-7:2008 in se jih morajo podjetja držati.

In še za konec. Preverite obliže, ki jih imate v omarah. Recimo vpojni kirurški obliž je steriliziran z EO, ampak vsebnosti EO v njem so nezaznavne.

Mogoče bi bilo vseeno smiselno, da bi “fejsbuk znastveniki” vsaj za začetek preverili kakšne relevantne vire s tega področja, preden jih lastno neznanje pahne v strah, ki ga potem histerično delijo naprej po družbenih omrežjih in posledično se zgodi efekt snežene kepe.

“Fejsbuk strokovnjakom” bolj svetujem, da preverijo raje izdelke, ki jih imajo doma, če so se znašli na tem seznamu ….

EO sterilizacija
EO sterilizacija
 1. Malo premalo si izobražen, da bi pisal o takšni temi.

  Lahko napišem samo tole: Na mojo pobudo, bila je to burna debata, je naša firma zamenjala testne palčke z drugimi, ker smo imeli po prvih testiranjih težave z nosom (razdraženost, krvavitve, pojavljali so se tudi glavoboli).

  Seveda tako kratka izpostavljenost ne vodi v hude bolezni, ki jih EO povzroča, ampak… Tole testiranje nekajkrat tedensko pa… očitno ni tako nedolžno in dam tukaj prav staršem. Otroci so lahko na ta EO še dosti bolj občutljivi, kot mi odrasli..

  1. pa si prebral, da eoja ni v teh palckah? ker se “odzraci”? al ti to ni jasno?

   mi je pa vsec, da zacnes s poskusom diskreditacije … cestitke .. in super, ce ste pri vas v firmi nasli palcke brez eoja …

   hahahah

 2. Še en komentar več, ki dokazuje, kako neinformiran si. EO ostane na palčkah, ampak te količine ne presegajo ravni, ki jo predpisujejo mednarodni standardi. Zato naj ne bi bil škodljiv za zdravje. Možno povsem, da je na teh palčkah nekaj drugega ine ne EO, ki povzroča takšno razdraženost nosne votline, krvavitve in glavobole.

  In ja, obstajajo tudi palčke, ki niso sterilizirane z EO. Sedaj pa hop malo na internet in se bolje informiraj. Dol mi visi za diskreditacijo.

  1. men je vsec, da so anticepilci najbolj obvesceni o vsem .. cestitam in pozdravljam … verjetno je to default stanje

   jaz pisem o eo in ne “o drugih snoveh” …

   p.s.: pejt nazaj v fesjbuk skupino in se tam med seboj highfivajte, ker ste tolk osom

 3. Poleg tega je JAZMP izvedel inšpekcijski nadzor in preklical palčke od Majbert Pharma pa vemo, kako in koliko jih je dobavili vlada. Zakaj odpoklic? Ker so bile palčke oz. testi brez ključnih oznak, vprašljiva kvaliteta itd…

 4. Ethylene oxide should not be used to sterilize filtering facepiece respirators for reuse because “this extremely hazardous toxic chemical poses a severe risk to human health,” the Washington State Department of Labor & Industries warns in a new alert.
  Citing the Environmental Protection Agency and the Centers for Disease Control and Prevention, Washington L&I cautions health care employers and others who sterilize respirators for reuse that ethylene oxide is a carcinogen that “has been linked to neurologic dysfunction and may cause other harmful effects” to the eyes, lungs, brain and nervous system. Further, prolonged exposure could lead to increased risk of reproductive issues and some cancers.
  Washington L&I notes that ethylene oxide sterilization systems – commonly used to sterilize medical devices – have not been approved by federal OSHA for use on personal protective equipment, and evidence suggests doing so could result in off-gassing of ethylene oxide in the wearer’s breathing zone.
  Although hospitals and clinics are required to use their ethylene oxide sterilizer systems for their intended and manufacturer-approved purposes, they “must NOT be used to sterilize masks, respirators, PPE or items worn by humans,” the alert states.
  _______________

  Historically, ethylene oxide was used as a fumigant pesticide to treat foodstuffs sold in Australia. … Ethylene oxide has not been an accepted treatment for any foods that are sold in Australia since 2003

 5. Had pa še tole, Marko in Anonimno sta ti čisto lepo želela povedati, da jim zadeva, iz zdravstvenega razloga in daljši izpostavljenosti EO ni všeč.
  Tudi meni ni in bom bolj konkreten. Norme za uporabo kemikalij v prehrani in osebni negi in higieni niso določene v prid uporabnikom ampak proizvajalcem. Od tu pač izvira problem kemikalij v hrani in posledično večjem številu obolelih. Od tu se tudi krepi povpraševanje po ekoloških proizvodih. Da proizvajalci radi prekršijo dovoljene norme kemikalij je jasno zaradi števila odpoklicov. To počnejo zavestno, dokler kih ne dobijo. Koliko proizvodov gre »skozi« raje ne pomislim. Glede na to, da sva že nekaj časa nazaj ugotovila da ti zdravje ne pomeni toliko kot nezdrave kulinarične avanture zabeljene s Coca colo, te problem EO pač ne moti.
  OK, ampak od kje premoreš toliko jeze in arogantnosti v tvojih odgovorih, mi pa ni jasno. Avtor bloga bi moral sprejemati druga mišljenja ali pač? Niso vsi drugačnega mnenja pa kar anticepilci. Ker namreč iz tvojega pisanja je to nekaj manjvrednega, pejorativnega, kriminalnega. Ponovno ti tudi sam svetujem, da se raje izogibaš te tematike, ker ti preprosto ne gre… kot je ugotovil Anonimno.

  1. Marko = Anonimno btw. Pozabil pripisani ime.

   Ma škoda besed za njega in škoda debate. Sem danes prvic preletel še njegov fb profil in je tudi tam toliko arogantnosti, da ti gre na bruhanje. Over and out. Srečno.

  2. ni vsec, pac ni argument, kajne?

   ne, avtorju bloga ni potrebno sprejemati drugacnega mnenja.

  1. kaj ni jasno? da vsebuje prevec eo. ja, kar sem tudi sam zapisal. v palckah ni sledi eo. se kaj?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja