Pred uvedbo lockdowna v Avstriji so potekali protesti v različnih krajih. Tudi na Dunaju. Po podatkih se je zbralo preko 35.000 protestnikov, ki nasprotujejo ukrepom oblasti. Bolj zanimiv je odziv domačih anticepilcev, ki so delili fotografijo “Dunaja”, ki pa je v resnici fotografija protestov v Moskvi iz leta 1991, ko se jih je zbralo preko 500.000 pred Kremlinom.

To, da anticepilci širijo fakenews je vsakomur jasno. Da si ne vzamejo minute časa, da bi preverili informacije, ki jih širijo je povsem nekaj vsakdanjega. In ko jim dokažeš z argumenti, da so motijo, privlečejo na dan “strawmana”.

Sam sem imel pred par dnevi en tak moment glede Avstrije in njihovega lockdowna, ko mi je fejsbuk uporabnik očital, da nima pojma.

Ko sem ga prosil za relevanten vir, ki bo argumentirano “debunkal” moje argumetne, sem dobil servirano eno domeno, kjer avtorijo pišejo anticepilcem v prid. Kreirana je bila konec leta 2020, registrirala pa jo je oseba, ki je ustanovila Anticepilsko stranko MFG.

Ko sem mu pokazal, da to ni relevanten vir, se je potrudil in našel “ustavna” pravnika, ki pišeta o tem, da so odloki v Avstriji v nasprotju z zakonom. Zabavno, ampak tudi ta domena je stara manj kot tri mesece in pravnika, ki sta izkoristila svoj moment nista ustavna pravnika. Delovno pravo pač ni enako ustavno pravo.

Ampak to še vedno ni bilo dovolj. Prilepil mi je “press release”, sicer star več mesecev, kjer pišejo anticepilci, da Avstrija nima odlokov usklajenih z zakoni in ustavo. In potem se je to nadaljevalo v nedogled. In vsak njegov “link” je bil v trenutku “debunkan”.

In sedaj k osnovni temi tega zapisa. Dunaj pač ni Moskva. In leto 2021 ni leto 1991. Vsak, ki ima par minut časa in je že bil na Dunaju bi lahko preprosto ugotovil, da to pač ni Dunaj. Ampak za anticepilce to pač ni ovira.

Še en zanimiv podatek – spodnjo fotografijo je delilo naprej preko 1200 fejsbuk uporabnikov.

Za anticepilce je Dunaj 2021 v bistvu Moskva 1991
Za anticepilce je Dunaj 2021 v bistvu Moskva 1991

In tukaj še izvirni članek in fotografija.

moskva 1991
moskva 1991