vinjeta vinjeta

E-vinjeta za leto 2022 ne bo stala 55 evrov, kljub obljubam SdSa in vsak bo lahko preveril, če imate veljavno e-vinjeto na spletu

Slovenija ima e-vinjeto. No, nima je še, ker sistem še ne deluje v popolnosti, ampak to ne ovira ministra za infrastrukturo in digitalno preobrazbo, da se ne bi slikala medtem ko opravljata več kot 3 minutni postopek nakupa e-vinjete. Zanimivo je, da SdSovci niso držali obljub, ko so pred volitvami obljubljali vinjete po 55 evrov, ampak tega nikoli niso uresničili. Da tega, da bo vsak lahko preveril preko spleta, če imate na vozilu vinjeto, niti ne omenjam. Več si lahko pogledate na https://evinjeta.dars.si/

55 evrov za vinjeto je bil del predvolilnega programa SdSa. Ampak oni so znani po tem, da svojih obljub ne izpolnejo. Vsak, ki je pričakoval drugače se je pač pošteno motil. Uvedba e-vinjete je sicer kul, ampak to, da najdejo edino prednost pri tem, da ne bo potrebno odstranjevati vinjete z vetrobranskega stekla je pač neumnost. Ampak takšnih neumnosti smo se v tem času vladanja Janeza že navadili in so postale vsakodnevne floskule.

Zanimivo je, da je minister za digitalno preobrazbo za nakup e-vinjete potreboval 3 minute. Kar pomeni, da bodo vaši starši za to potrebovali pol ure in vsaj 10-krat vas bodo v vmesnem času poklicali in na koncu jim boste vi preko spleta kupili e-vinjeto. Večina jih bo zagotovo šla raje na bencinski servis in tam delala gužvo, saj proces nakupa ni takšen kot je bil pri nakupu vinjete, ki se je nalepila.

Ampak to je ta digitalizacija, ki ni preprosta, ampak hej, nekdo mora zaslužiti ves ta denar, ki so ga namenili za ta projekt. In verjetno si je marsikdo omastil brke pri tem poslu. Da tega, da januarja še ne bo mogoče kupiti mesečnih vinjet, niti ne omenjam in da bodo morali uporabniki teh vinjet še vedno lepiti vinjete na vetrobransko steklo je pač “next level” digitalizacija. Zadnje čase je ta beseda precej pogosto uporabljena, tudi če nima nobene veze z digitalizacijo – ampak imamo ministra za digitalno preobrazbo in potem je potrebno “ustvarjati vtis”, da se nekaj dela na tem področju, čeprav je vsakomur jasno, da gre zgolj in samo za mlatenje prazne slame.

Še en aspekt, ki je zelo pomemben pri tem je potrebno izpostaviti. “Snovalci” e-vinjete so se odločilil, da bo mogoče preveriti veljavnost e-vinjete na spletu. Vpisali boste registrsko številko in dobili podatek, če ima njen lastnik veljavno vinjeto. Zakon, kajne? Ne! S strani informacijskega pooblaščenca tole ne bo padlo na “plodna tla” in potem se bodo taisti z ministrstev hudovali nad njeno odločitev, da to ne more biti tako. Ja, tudi to je ta digitalizacija, ko boš lahko za soseda preveril, če ima veljavno e-vinjeto – do sedaj si se moral vsaj sprehoditi do vozila, da si to videl, sedaj pa ti bodo to pripeljali “na dom”.

Tudi tale del v politiki zasebnosti je zanimiv: V primeru popolnega izklopa piškotkov morda katera izmed funkcionalnosti na spletni strani https://evinjeta.dars.si ne bo delovala.

Da tega, da se ne ve kdo je “postavil” spletno stran in kdo bo imel dostope do naših informacij – ker upravljal bo z njimi Dars, niti ne omenjam.

Namesto 55 evrov za vinjeto smo dobili sistem, ki ga bomo drago plačali in ki bo prinesel precej manj denarja v državno blagajno – sploh, če se zavedamo, da smo bili v času koronavirusa dolgo časa omejeni na lastno občino in da večina občin nima avtocest po katerih bi se uporabniki z vinjetami lahko vozili.

vinjeta