Ko sem pred časom prebral prvo novico, da bodo italijanski zdravstveni delavci prišli v Slovenijo pomagati reševati slovenski zdravstveni sistem, ki je že leto dni pred razpadom, sem bil vesel. Končno poteza vlade, ki sicer ne rešuje težave našega zdravstvenega sistema, ampak je zgolj “bypass” v teh časih. V teh dneh so v Slovenijo prišli štirje pripradniki italijanskih zračnih sil in dva pripadnika italijanske mornarnice, devet karabinjerjev pa se je nekje na poti “izgubilo” pa je moje mnenje precej drugačno od prvotnega.

Lepo je, da sosednja država priskoči na pomoč, ko je potrebno. Pa vendar 15 zdravstvenih delavcev iz Italije – če bodo devet karabinjerjev prišlo v Slovenijo ne bo rešilo zdravstvenega sistema pred kolapsom, ki ga obljubljajo že več kot leti dni – pa v tem času minister in pristojni niso storili nič, da bi se razmere spremenile in da bi se povečalo število postelj na intenzivnih oddelkih, predvsem pa da bi prerazporedili kader.

Spet je Tonin doživel svojih 5 minut, ker je sedaj on lastnoročno rešil slovensko zdravstvo pred kolapsom, kajne? Jaz predlagam, da se mu postavi spomenik v vsej njegovi lepoti, da nas bo za vekomaj spominjal na njegovo požrtvovalno dejanje v boju proti Covid-19. Srčno upam, da se z devetimi karabinjerji ni zgodilo enako kot se je s tovornjakom mask v 1. valu, ko so ga “nategnili na suho”.

V bistvu je prav žalostno opazovati vse skupaj. Operacije in pregledi odpadajo po tekočem traku, medtem ko zdravniki dobivajo bogate Covid dodatke, čeprav sploh niso prisotni v službi.

Da ne bo pomote. Ne vsi! Nekateri ljudje so pač riti in v teh časih je njihova narava še dodatno prišla na plan. Marsikdo od osebja v bolnišnicah, ki se ukvarjajo z najtežjimi bolniki so srčni ljudje, so ljudje, ki poznajo svoje poslanstvo in jim ni primarno bogatenje na račun onemoglih. Pa vendar so med njimi tudi takšni, ki so se krepko omastili in izkoristili priložnost.

In tukaj niso samo zdravniki, je celotno zdravstveno osebje, ki se trudi po svojih močeh pomagati in reševati življenja. Kapo dol vsem tistim, ki to počnete iz dneva v dan. Po drugi strani pa bi lahko samo prerazporedili kader in tiste, ki zaradi situacije ne opravljajo pregledov in operacij, ampak to je že višja matematika za ministra in posledično bi se verjetno zgodil upor, česar pa si trenutna ablast ne more več privoščiti. Že tako so “zajebal” celotno “bitko” s Covid-19 in smešno je, da kljub temu, da plačujem za zdravstvo imam okrnjene možnosti obiska. To pač ni težava, kajne? In s tem se nihče ne ukvarja.

Ampak pomembno je, da je Tonin pripeljal šest zdravstvenih delavcev iz Italije in da je to glavna novica v medijih. Ostalih devet zaenkrat še ni v Sloveniji. Predvsem pa je pomembno, da so v kamuflažnih oblekah prišli vojaki v bolnišnice. To je zelo močno sporočilo ….

Nov dan nova sramota Mateja Tonina