Italija zaostruje pogoje za vstop v državo. Od četrtka naprej bodo morali necepljeni iz EU držav ob prihodu v Italijo za pet dni v karanteno, medtem ko cepljeni lahko prestopijo mejo le z opravljenim PCR testom (veljavnost 48 ur) ali pa hitrim testom (veljavnost 24 ur). Tole je precej pomembna novica za vse tiste, ki ste se odločili v tem času za smučanje v Italiji.

Italija je tako dodala seznamu ukrepov tudi te pogoje za vstop, ki naj bi veljali do 31. januarja. Sicer v Italiji že nekaj časa velja, da je omogočen vstop v restavracije in na športne in kulturne dogodke omogočen samo cepljenim in prebolevnikom.

Prav tako pa je v Italiji od danes naprej obvezno cepljenje za vse zaposlene v šolstvu, policiji in vojski, ki so se s tem pridružili zaposlenim v zdravstvu, za katere je obvezno cepljenje v veljavi že od aprila.

Ministrstvo za zdravje Republike Italije je z odlokom sprejetim 14.12.2021, ki v veljavo vstopa z dnem  16.12.2021 zaostrilo vstopne pogoje za Italijo za prihode iz držav seznama C (vključno Slovenija).

Potniki iz držav seznama C bodo lahko vstopili v Italijo brez karantenske obveznosti ob hkratnem izpolnjevanju naslednjih pogojev:

Izpolnjena digitalna registracija – dPLF (Digital Passenger Locator Form) https://app.euplf.eu/#/ (vedno, tudi v tranzitu), ki jo je potrebno pokazati v elektronski ali tiskani obliki;

Eno od veljavnih t.im. Zelenih potrdil COVID-19, ki ga izda pristojni zdravstveni organ, in potrjuje:

  • zaključeno cepljenje proti COVID-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo, ali
  • prebolelost okužbe s COVID-19;

Negativni test na Covid-19 (molekularni PCR test, ki ni starejši od 48 ur, ali hitri-antigenski test, ki ni starejši 24 ur) od trenutka odvzema vzorca, za vse potnike starejše od 6 let.

Osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PC – prebolel, cepljen, morajo za vstop v  Republiko Italijo;

  • Opraviti molekularni ali hitri-antigenski Covid-19 test;
  • Opraviti 5 dnevno samoizolacijo na naslovu, ki ga navedejo v formularju dPLF;
  • Opraviti novi test na Covid-19 (PCR ali hitri-antigenski test) po zaključku samoizolacije.

Otroci in mladoletne osebe:

Otroci od dopolnjenega 6 let dalje morajo za vstop v Italijo imeti negativni test na Covid-19. Otroci od 6 do 12 leta starosti, ki vstopajo v Italijo v spremstvu osebe, ki izpolnjuje pogoj cepljene/prebolele osebe, ne bodo podvrženi samoizolaciji, četudi ne izpolnjujejo pogoja PC.