ognjemet ognjemet

Tudi letošnji prehod v novo leto ni minil brez pokanja petard in ostale pirotehnike

Priznam, naivno sem upal, da bo letošnji prehod v novo leto minil brez pokanja petard in ostale pirotehnike. Vendar sem se motil! Zelo. Imam občutek, da je letos “šlo v zrak” še več denarja za pirotehnične izdelke in da so si ljudje dali “duška” s pokanjem in “razsvetljevanjem” neba s pirotehniko. Verjetno nihče od njih ne pomisli na živali, ki jih takšno pokanje prestraši …

Vstopili smo v leto 2022. Ljubljana je bila eno samo “bojišče” in kljub megli se je iz različnih koncev Ljubljane videlo “svetlobo”, ki je bila posledica uporabe pirotehničnih izdelkov. Pa vendar se “kanonijada” ni začela malce pred polnočjo, ampak že veliko prej. Posamezniki so v “luft spuščali” rakete že ob 18. uri. Nekateri pa ob 4. uri zjutraj, ker so verjetno pozabili, da je ura že polnoč – drugače si ne znam predstavljati zakaj bi nekdo ob 4. uri zjutraj pokal in “spuščal rakete v zrak”.

Nasproti stanovanja je park. Okoli 21. ure je začelo pokati in sem se premaknil do okna in opazoval dogajanje. Skupina je prižgala “vulkan”, ki je minuto ali pa celo malce več “izstreljeval” v zrak “ognjemet” in pri tem povzročal pokanje. Stranski pojav tega “vulkana” je bil dim, ki se je vil do semaforja in povzročil takšno dimno zaveso, da so se vozila ustavljala sredi semaforja, ker se ni nič videlo. Na srečo se je vse skupaj končalo dobro in skupina je odšla naprej.

Ležim na kavču in okoli 22. ure me “vrže” v zrak “topovski udar” – ne vem kako se temu reče, se pa spomnim, da je bila to v mladosti najbolj zaželena pirotehnika, saj je njen pok tako močan, da se zatresejo stekla in da lahko povzroči resne zdravstvene težave, če je človek preblizu poka. Ob tem poku pomislim, da v bloku živi več oseb, ki imajo kužke in si ne predstavljam njihovega strahu ob tem poku.

Kasneje, malce pred polnočjo pa se je vse skupaj spet spremenilo v “bojišče” in pokanje je trajalo uro in več. In šele potem so očitno ljudem po mestu pošle zaloge in je bilo konec novoletne “kanonijade”.

Kljub temu, da vsi opozarjajo na stranske posledice uporabe pirotehnike na živalih, očitno ljudem v letu 2022 to ni niti najmanj pomemnbno. Kljub temu, da so cene pirotehnike precej visoke – 50 evrov za pirotehniko nahrani več kot 200 prostoživečih živali, pa to očitno ljudem niti najmanj ni pomembno.

Očitno nekateri potrebujejo to objestnost s pokanjem, ker jim je pomembno samo njihova lastna satisfakcija in ne razmišljajo, da obstajajo tudi drugi ljudje in živali. In ne, ne pristajam na to, da naj si “ljudje dajo duška”.

Vse bolj imam občutek, da je potrebno z zakonom povsem prepovedati vsa pirotehnična sredstva! Ja, lahko mi rečete da sem star, ampak v letu 2022 res ni več potrebe po “novih bojnih frontah” …

ognjemet