e vinjeta postopek nakupa 1 e vinjeta postopek nakupa 1

Nakup e-vinjete preko spleta / letna e-vinjeta ne bo stala 55 evrov kot so obljubljali SdSovci

Ko je bila stranka SdS v opoziciji so obljubljali, da bo cena vinjete 55 evrov. Sedaj, ko so na oblasti so seveda pozabili na to in letna vinjeta stane 110 evrov, kot je stala do sedaj. Z eno razliko – nič več ne bo “limanja” vinjet na vetrobransko steklo, kar naj bi bilo “zamudno opravilo” in to bo nadomestila e-vinjeta. Ali je postopek nakupa e-vinjete preprost? Odvisno od vašega računalniškega znanja, zagotovo pa bo za starejše osebe to misija nemogoče.

Nakup e-vinjete naj bi bil preprost. Seveda, če ste računalniško pismeni in če kupujete vinjeto za vozilo katerega vam je znana registrska številka. Če želite nekomu podariti vinjet, potem je to malce bolj zakomplicirano, saj morate poznati njegovo registrsko številko. Do sedaj to seveda ni bilo potrebno in vinjeta je bila lepo novoletno darilo za marsikoga.

Dars je postavil portal in ustvarili so kup oglaševalskega materiala, ki “prikazuje” kako preprosto je vse skupaj z e-vinjeto. Pa vendar temu ni tako. Če želite danes kupiti vinjeto za teden ali pa mesec dni, potem boste še vedno morali kupiti fizično vinjeto in jo prilepiti na vetrobransko steklo. Kje je torej prednost e-vinjete, če je ne morete kupiti?

Ti dve prej omenjeni e-vinjeti naj bi bili na voljo od 1. februarja, do takrat pa velja še stari način. Kakšen je strošek tega ni nihče nikoli omenil.

Ker me je zanimalo kako poteka postopek nakupa, sem se odločil, da poskusim z nakupom. Klik na https://evinjeta.dars.si/ kjer izberem letno e-vinjeto za leto 2021.

e vinjeta postopek nakupa 1

Najprej moram potrditi svoje elektronski naslov. Vpišem in preverim elektronsko pošto.

Na elektronski naslov dobim “žmukl”, ki ga moram klikniti

e vinjeta postopek nakupa 3

Kliknem na link in sem nazaj na portalu za nakup e-vinjete. To morate storiti v roku 30 minut, sicer “token” preteče in morate še enkrat ponoviti postopek.

Ampak glej ga šment, tukaj moram vnesti svojo registrsko tablico. Glede na to, da je ne vem na pamet (ja, se zgodi, če zamenjaš vozilo in ti je vseeno kakšno tablico imaš), grem ven preveriti registrsko tablico.

e vinjeta postopek nakupa 2

Vnesem podatke – zanimivo, da registrske tablice ne morete kopirati v drugi polje, ampak jo morate vpisati – to je pohvalno, saj se morata tablici ujemati. Mi je pa zanimivo, da se bo drugem vpisu registrske tablice “zablura” prvo polje z registrsko tablico. Zanimiv način poskusa eliminiranja težav ob vpisu napačne registrske številke.

Na koncu še izbere datum začetka veljavnosti e-vinjete in potem se odločate, če se želite registrirati, če želite prejemati opozorila in če dovolite, da vas Dars “spama” z novicami. Na koncu izbere način plačila: kreditna ali debetna kartica, paypal in potrdite strinjanje s pogoji.

Zakaj je nekdo dodal možnost plačila preko kreditne in debetne kartice in še posebej s paypalom mi ni jasno, kajti paypal omogoča plačevanje tudi tistim, ki nimajo paypal računa in lahko opravijo plačilo s kreditno ali debetno kartico.

Za plačilo s kreditno in debetno kartico uporabljajo bankartovo rešitev.

Sam nisem zaključil plačila, kajti e-vinjete še ne potrebujem, kajti do konca januarja mi še vedno velja stara vinjeta. Uporabniška izkušnja za nekoga, ki je vešč spleta je ok, za nekoga, ki pa se ne znajde najbolj, pa je to verjetno lahko precej stresna situacija.

Če bi na začetku uporabniku napisali kaj vse potrebuje za nakup e-vinjete, bi bilo vse skupaj precej lažje. Pa vendar se bojim, da bo večina malce starejših voznikov šla še vedno na “bencinsko pumpo” in bo tam kupil e-vinjeto, saj ne bodo tvegali, da bi karkoli storili narobe.

Sicer pa imajo tudi e-vinjeto za 55 evrov. Ampak to je e-vinjeta za motorna kolesa. Verjetno so to SdSovci imeli v mislih!

Komaj čakam, da začne sistem delovati in prav nestrpno pričakujem vse porodne krče, ki jim bomo priča. Recimo, če želite nakupiti več e-vinjet za službena vozila .. Ah, ne bom spoilal. Saj boste sami prišli do tega.