rtv slo studio city rtv slo studio city

Valentin Areh, v. d. direktorja TV SLO, ne loči med kolumnistom in komentatorjem Studia City

Valentin Areh je v. d. direktorja TV SLO, vendar je očitno tudi oseba, ki ne loči razlike med kolumnistom in komentatorjem. Gre za zgodbo kolumnistov Studia City, ki so jim zaradi “varčevanja” ukinili honorarje. Ampak Valentin Areh pri tem opleta z besedo komentatorji, ki nima veze s kolumnisti.

Kolumne se plačujejo v medijskem svetu. Kolumne so nekaj drugea kot komentar s čimer opleta Valentin Areh in s tem zgolj prikazuje svoje nepoznavanje področja in vsebin. V svojem odgovoru, kjer “razlaga” zakaj takšna odločitev je med drugim zapisal: V zadnjem času so se namreč nekateri komentatorji na nas obrnili s prošnjo ali zahtevo, da jim komentiranje plačamo tudi za nastope v Odmevih, Dnevniku, Prvem Dnevniku ali v Tarči, kot je to praksa v Studiu City.

Komentator ni kolumnist. Komentator se ne pripravi, ampak odgovarja na vprašanja. Tudi Dnevnik ne plačuje komentatorjev, ki jih objavlja na spletni strani, ampak plača pa kolumniste, ki napišejo kolumne in v katerih “izpostavljajo” temo. Delo ima kup kolumnistov, ki so plačani za svoje kolumne.

Medtem ko komentator, ki je povabljen v studio, zgolj komentira situacijo, ali pa odgovarja na vprašanja novinarja. Kolumnist v Studiu City pa pripravi tekst in ga tudi “pove v eter”. Komentator, ki pride v Studio City ni plačan, kolumnist pa je do sedaj bil. In ker so bili kolumnisti kritični do ablasti, je bilo seveda potrebno povleči poteze in Valentin Areh je zgolj dokazal, da je orodje v rokah ablasti.

Smešno, po drugi strani pa precej žalostno je, da Valentin Areh enači kolumniste in komentatorje. Ampak več kot očitno je, da ne razume razlike med tema dvema pojmoma.