Je Novak Đoković novi Jezus? Vprašanje, ki se mi zastavlja zadnje dni, ko spremljam družbeme medije in komentarje ljudi na njih. Novak Đoković je zadnje dni v središču pozornosti zaradi grand slama v Avstraliji. Ampak ne zaradi tenisa, temveč zato, ker so mu avstralske oblasti prepovedale vstop v Avstralijo in ga napotile v karanteno.

Vsa zgodba se je začela že pred časom, ko je organizatorj turnirja, Tennis Australia (avstralska teniška zveza), 7. decembra obvestil igralke in igralce, da lahko dobijo zdravniško izjemo za vstop v Avstralijo in tudi pravico do nastopa na grand slamu vsi, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19.

Vendar je težava v tem, da je bila to njihova interpretacija, kajti oblast v Avstraliji je že takrat obvestila organizatorja, da bodo lahko na turnirju igrali zgolj tisti igralci, ki so cepljeni. Da prebolelost ne sodi med izjeme.

Torej ni težava v avstralski vladi, ki jo sedaj na družbenih omrežjih “označujejo” s fašistično. Avstralska vlada je tudi določila pogoje za izjemo – veljavno opravičilo tujega zdravnika in odobritev neodvisne skupine avstralskih zdravstvenih strokovnjakov (It may also assist the independent panel if you can provide a letter from your doctor or public health authority as to why you have not received a full dose of an approved vaccination following Covid-19 infection)

Vendar je bilo to potrebno storiti do 10. decembra. Tudi ni težava v tem, da bi bil Novak Đoković “snežinka”, kot ga označujejo nekateri drugi.

Gre zgolj za to, da si je teniška zveza Avstralije po svoje interpretirala zakone in obvestila igralce, da je za izjemo dovolj pozitiven PCR test, ki ni starejši od pol leta (Recent PCR-confirmed SARS-CoV-2 infection (after 31 July 2021), where vaccination can be deferred until six months after the infection)

Verjetno bi se v kakšni drugi državi vse tole uredilo na povsem drugačen način. Pač bi mu pogledali skozi prste in stvar bi bila mimo. Vendar se je Avstralija odločila, da spoštuje svoje zakone in odloke in da so za njo vsi državljani, ki vstopajo v državo enaki. Kar je precej nenavadno, kajne?

Pri nas so kar naenkrat spremenili vse skupaj, ko se je Počivalšek znašel v gostilni na “B2B sendvičih”. In verjetno bi pri nas našli izjemo tudi za Novaka, če bi se to dogajalo pri nas.

To, kar se je šel Đokovićev oče in kar se dogaja v Srbiji pa je zgodba zase in ni niti vredno komentarja. In ne, Novak Đoković ni Jezus,  čeprav ga sedaj nekateri nasprotniki cepljenja kujejo v zvezdo in v povezavi s tem označujejo Avstralijo za fašistično državo, njega pa za “mesijo svobode”, je pa najboljši tenisač na svetu. In to, da se je odločil, da se ne bo cepil je njegova lastna odločitev, kar pa pomeni, da mora nositi odgovornost zase tudi v tem primeru z grand slamom v Avstraliji. No, kot zgoraj zapisano – težava je v avstralski teniški zvezi, ki je pač verjela, da se bo dalo po “balkansko” vse skupaj urediti.