matej tonin socializem in banane matej tonin socializem in banane

Matej Tonin je v socializmu hodil po banane v Celovec / Tonin je letnik 1983

Matej Tonin ima resne težave s socializmom. Iz njege veje strah, da bi se socializem vrnil, kajti v socializmu smo bili ljudje med seboj enaki – ljudje so lahko imeli dostojne službe, lahko so imeli dostojna stanovanja, lahko so hodili na dopuste. Ampak ja, banan ni bilo, pa po kavbojke je bilo potrebno iti v Trst, pa par/nepar sistem je veljal neko obdobje. Smešno je, da Tonin, ki je letnik 1983, tvitne: Všeč mi je, da ste v @strankalevica jasni v govorici: “Socializem za vedno!” Ne pozabite, da smo v času socializma hodili po banane v Celovec, po kavbojke v Trst, imeli smo redukcije električne energije, vozili smo se na par/nepar.” Boril se bom s proti takemu socializmu.

Vse to, kar se je v “demokraciji” spremenilo ga očitno moti tako močno, da se je odločil, da bo svojo predvolilno komunikacijo stavil na to. Če so nekateri voditelji po svetu stavili svoj predvolilni boj na borbi proti “komonizmu”, ni hudič, da ne bi Tonin stavil na boj proti socializmu.

Povsem ga razumem. Vsak, ki je državo spravil v to stanje, v katerem je sedaj, bi verjetno storil tako, če bi mu to svetovali drago plačani svetovalci.

Težava je samo v tem, da ta ablast razen gospodarske rasti, ki je nastala zaradi dotoka denarja, ki ga je ECB printal in za nizke obrestne mere posojal, ni prinesla ničesar k blagostanju državljanov. Ni stanovanj za mlade – v socializmu so bila. Ni denarja za dopuste – razen s “počivavčerji”, ki pa so naredili cel “clusterfuck” v tem segmentu. Ljudje si ne morejo plačevati ogrevanja in cene goriva so šle gor v zadnjem letu za več kot 40 odstotkov.

Če smo včasih hodili po kavbojke v Italijo, pa smo letošnji december hodili na kuhančka v Zagreb. In točili gorivo v Avstriji, ker je bilo cenejše. Ampak Tonin ne razume, da se s takšnimi nebulozami vsakič znova ustreli v koleno in ne razume realnosti.

Da njegovega omenjanja par/neprav niti ne komentiram na dolgo in široko. Ta princip ni bil v veljavi samo v Jugoslaviji, ampak celo v ZDA. Če bi Tonin razumel kontekst, potem te nebuloze ne bi napisal.

In še za konec – lepo je, da je se Tonin spomni leta 1979, čeprav se je rodil 1983. Dobro je, da je omenil vse te stvari, ki so bile zanj moteče takrat, čeprav jih ni doživel, ampak so mu samo povedali o njih. In še boljše je, da jih je vzel iz konteksta, ki ga ne razume.

Ampak za njegov boj proti namišljenemu sovražniku vse pride prav. Njegovi volivci so navdušeni, ampak pozabljajo, da se je večji del infrastrukture, ki je v Sloveniji zgradil prav tedaj. In da se moramo prav socializmu zahvaliti, da živimo v takšni deželi kot živimo, saj se v Sloveniji ni gradilo tako veliko, predvsem pa ne takšne projekte kot takrat. In še z eno razliko – v Sloveniji se gradi za anekse in za “ogromne” denarje, ki jih itak plačamo državljani, saj to je cena tega kapitalizma, kajne Tonin?

Zanimivo se mi zdi, da Tonin ni omenil, da se takrat nismo naokoli vozili s Teslami, kajti res se nismo. Ali pa, da nismo mogli kupovati bitcoinov. Prav tako v socializmu nismo imeli internetov, niti prenosnih računalnikov. Lej, Tonin, kolk brezplačnih idej ti dam, da boš naslednjič spet lahko našel problem v socializmu!