Smučišče Gače je edino belokranjsko-dolenjsko smučišče. Leži v občini Semič in se je do leta 2016 imenovalo Rog Črmošnjice. 8 kilometrov pa je dolžina smučarskih prog na smučišču Gače. Včeraj so odprli letošnjo smučarsko sezono in smučarska karta za 3 ure stane 16 evrov!

Smučišče Rog Črmošnjice ima v mojem življenju malce daljšo zgodovino. V mladosti, ko sem deset in več let treniral smučanje, sem med drugim tudi tekmoval na tem smučišču na državnem prvenstvu. Takrat sem v veleslalomu dosegel 6. mesto, kar je bil dober rezultat in smučišče mi je ostalo v spominu. Takrat se je smučalo s “sulicami” in smučanje je bilo povsem nekaj drugega kot je smučanje sedaj, ko karving smuči pripomorejo k lažjemu smučanju.

Vrsto let sem se vozil mimo in vedno znova sem se odločal, da enkrat bom šel nazaj na to smučišče in obudil spomine. Danes je bil tak dan, ko sem iskal destinacijo za smučanje, da sem se odločil za smučišče Gače, ki je od Ljubljane oddaljen0 80 kilometrov.

Na smučišču je veliko novosti od tistih časov, ko sem jaz tam tekmoval. Imajo 3 sedežnico, ki so jo “dobili” od smučišča Rogla, imajo novo ime in precej obiskovalcev – šele kasneje sem ugotovil, da so danes imeli za malčke brezplačno smučarsko šolo, kar se mi zdi fenomenalna ideja.

Sicer pa so vlečnice enake kot so bile takrat, ko sem kot 12-letni mulc tekmoval na tem smučišču. Smučišče ima urejeno umetno zasneževanje, kar pomeni, da je smučišče odlično pripravljeno tudi pri temperaturah 4 stopinje in kljub temu, da sem pričakoval, da se bo sneg bolj topil, temu ni bilo tako.

V dveh urah sem prevozil 22 kilometrov, dosegel maksimalno hitrost 70 km/h in priznam, zelo užival. Je pa res, da je tudi na tem smučišču veliko “kamikaz” – smučarjev, ki ne znajo kontrolirati hitrosti in po smučišču drvijo zgolj naravnost. Med tednom, je tole smučišče verjetno najbolj idelano smučišče v Sloveniji, saj predvidevam, da je povsem prazno in lahko smučar v miru uživa v svoje “karvanju” po progi.

Očitno bom letošnjo zimo naredil “ekspedicijo” po smučiščih, kjer sem kot mulc tekmoval in jih res že dolgo nisem obiskal. Gače pa definitivno priporočam!