Včeraj je avstrijski parlament z večino (137 za, 33 proti) podprl obvezno cepljenje proti Covid-19. To mora potrditi še avstrijski zvezni svet, kar naj bi se zgodilo 3. februarja. Cepljenje bo v Avstriji od februarja obvezno za vse starejše od 18 let, s stalnim ali začasnim prebivališčem v Avstriji. Do sredine marca bo prehodno obdobje, potem pa so zagrožene kazni tudi do 3600 evrov.

Avstrija ima skoraj 75 odstotno precepljenost prebivalstva, pa so se  vseeno odločili za obvezno cepljenje. Ko sem pred časom pisal o tem, sem bil deležen žalitev in pametovanj na Facebooku, da se to v Avstriji NE bo zgodilo. No, tisti nasprotniki cepljenja so takrat našli milijon vzrokov zakaj to ne bo šlo – od njihove ustave, do njihovih zakonov, do … Pa vendar nič od tega ne drži, saj je Avstrija to odločitev v parlamentu sprejela z večino.

V bistvu ima Avstrija zakon usklajen z ustavo in posledično lahko sprejme takšno odločitev. Za razliko od Slovenije, kjer to ni mogoče, saj bi morali najprej spremeniti zakon o nalezljivih boleznih, vendar se ablast ne želi ukvarjati s tem, ker ne bi imela večine v parlamentu. Zato v Sloveniji vladajo z odloki, namesto z zakoni.

Ne, v tem zapisu ne pišem o tem kaj jaz podpiram in kaj ne. In ker vem, da bom zopet deležen žalitev, predvsem pa pametovanj o Avstriji in svobodi – res mi je že vanprej vseeno za vse to pametovanje in žaljivke.