smucisce cerkno 1 smucisce cerkno 1

Smučišče Cerkno / naj smučišče v Sloveniji

Smučišče Cerkno je od Ljubljane oddaljeno 50 kilometrov. Smučarjem ponuja 18 km urejenih smučarskih prog na umetnem in naravnem snegu. Najvišja točka smučišča je na višini 1291 metrov.  Že sedmo leto pa se smučišče Cerkno diči z nazivom Naj smučišče v Sloveniji. Cena 3-urne smučarske karte je 27 evrov.

Odločitev, da grem na smučišče Cerkno se mi je porodila že pred tednom dni, ko sem šel smučati na Stari vrh. Zakaj? Ker sem bil prepričan, da je Stari vrh smučišče na Cerknem. Seveda sem se motil in to zato, ker smo v času mojega treniranja smučanja rekli temu smučišču Črni vrh, če se prav spomnim.  Takrat sta bili na tem smučišču zgolj dve napravi. No, v obeh primerih greš mimo Škofje loke. S tem, da greš na smučišče Cerkno čez Železnike, na Stari vrh pa zaviješ že pred tem.

Ko sem se pripeljal do parkirišča, sem ugotovil, da je polno. Parkirati bi moral ob cesti, pa mi je redar svetoval, da poskusim s parkingom pri Brdu. Ker na tem smučišču nisem bil že vsaj 20 let, sem seveda našel drugo parkirišče, ki je bilo manj obljudeno in sem imel do smučišča par metrov hoje.

Ideje o nedeljskem smučanju očitno nisem imel sam jaz, saj sem kar malce nejevoljen opazoval številne smučarje na s soncem obsijanem smučišču. Vendar je število naprav, ki obratujejo na Cerknem poskrbelo, da nisem izgubljal časa v vrstah, ampak sem se v treh urah “ornk” nasmučal. Suunto je na koncu skalkuliral, da sem naredil skoraj 32 kilometrov – z najvišjo hitrostjo malce čez 60 km/h. Glede na urejenost smučišča -. nikjer nobenih “kucljev” in ravno prav ledeno, bi verjetno lahko smučal še hitreje, vendar ob številnih smučarjih to ne bi bilo najbolj pametna odločitev.

Smučišče Cerkno je precej raznoliko smučišče za različno zahtevne smučarje. Od preprostih prog, do tistih črnih, kjer pa vseeno smučajo tudi tisti, ki niso najbolj vešči smučanja. Najbolj obiskana je bila seveda štirisedežnica Brdo, malce manj šestsedežnica Počivalo in še manj šestsedežnica Lom, kjer je bila najboljša smuka. Škoda, ker so po 14. uri ta del smučišča zakrili oblaki.

Glede na to, da sem se odločil, da bom vsak vikend poskusil smučati na drugem smučišču, bom verjetno naslednji teden obiskal Soriško Planino, kjer imam ogromno lepih spominov na čase, ko sem treniral smučanje in tekmoval.