Samomor učenje Osnovne šole Logatec Samomor učenje Osnovne šole Logatec

Samomor učenke Osnovne šole 8 talcev Logatec / odraz stanja v naši družbi

Včerajšnje sporočilo ravnateljice Osnovne šole 8 talcev Logatec, da je njihova učenka storila samomor, bi moral biti opomnik, ki bi prižgal “alarme” v tej državi. Na žalost pa je ta samomor zgolj odraz stanja v družbi v zadnjih dveh letih in ko sem včeraj iskal odziv pristojne ministrice na ta žalosten dogodek – ga seveda nisem našel. Verjetno pripravlja cunje za pot na Olimpijske igre in se nima časa ukvarjati s takšnimi “malenkostmi”.

Slovenci smo visoko na lestvicah o številu samomorov. Samomor je še vedno tabu tema in o tem se ne govori, niti ne izpostavlja v javnosti. Zato “kapo dol” ravnateljici Osnovne šole 8 talcev Logatec, ki je napisala obvestilo za starše in ki se množično deli po družbenih omrežjih.

Na žalost so to tragično smrt anticepilci izkoristili za promocijo lastnih vzgibov in začeli obtoževati učitelje, ravnatelje za ta dogodek. Namesto, da bi bili vsaj tokrat pietetno tiho in ne bi s prstom kazali na tiste, ki dejansko niso nič krivi, so dokazali, da so za “njihov boj” dovoljeni vsi poskusi diskreditacij.

Sicer tole ni bil moj namen pisanja, pa vendar ne morem mimo tega.

Država je sprejela odloke. Ne učitelji. Resorna ministrica ni imela časa, da bi se ukvarjal s to problematiko, ne učitelji. Učitelji so tako kot varnostniki pred nakupovalnimi centri zgolj zaposleni, ki morajo skrbeti za izvajanje ukrepov in odlokov in ne morejo ravnati po “svoje”. Oz. kot bi si želeli anticepilci, ki sedaj za vse krivijo učitelje te šole. Učitelji so tisti, ki se dejansko pogovarjajo z učenci in opravljajo vlogo staršev za marsikoga. Ampak seveda je lažje kriviti za vse tiste, ki niso krivi, kot pa uperiti prst v tiste, ki so dejansko sokrivci za to tragedijo. Toliko gneva kot je v teh ljudeh, toliko jeze in toliko frustracij, da me je strah teh ljudi, Strah, česa vsega so sposobni. 

Srčno upam, da bodo starši pismo ravnateljice prebrali. In da se bodo o tej temi, ki je za večino Slovencev še vedno tabu, začeli pogovarjati tudi doma za štirimi stenami s svojimi otroci. Šola je ponudila pomoč in to je največ kar lahko šola stori. Več pa je na starših, da opazijo znake pri otroku, ki peljejo v suicidalne misli in njegovo obnašanje.

Dejsto je, da se v zadnjih dveh letih na tem področju ni sistemsko nič uredilo. Namesto, da bi se država ukvarjala s to temo in jo tudi komunicirala, je raje plenila in menjala direktorje v podjetjih v državni lasti in menjala ljudi na položajih, ki jim niso bili po godu. Namesto, da bi poskušali obvarovati vsako življenje …

Jezen sem. Zelo. Ker je tega v naši družbi ogromno. In ti dve leti konstantnega “jebanja” naroda v glavo s strani oblasti, prinese takšne posledice. In dve leti tega “sranja” bo imeli posledice še desetletja, kljub temu, da te ablasti ne bo nikjer več, bodo rane še vedno odprte …

Kje poiskati pomoč v takšnih primerih: 

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

  • 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
  • 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
  • 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
  • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
  • 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

Pomoč za mlade je na voljo tudi na spletni strani To sem jaz.

Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

  • 031 704 707, [email protected] – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro)
  • 031 778 772, [email protected] – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)
samomor ucenke logatec
samomor ucenke logatec
  1. Verjamem, da je norisnica, v kateri se je drzava znasla v zadnjih par letih konkretno pripomogla k stiski tega dekleta ki, upam, sedaj ne trpi vec. Dejstvo pa je, da so se samomori po solah dogajali ze prej, in se bodo tudi po tem, ko bo konec te kuge. Zal.

Komentarji so zaprti.