Zadnje čase je vse več influensarjev, ki za svojo promocijo izkoriščajo lastne otroke. Zakaj podjetja sodelujejo z njimi? Zakaj marketingarji promovirajo to sodobno suženjstvo otrok? Zakaj se ne uredi to področje? Ali ureditev tega področja res ni nikomur  v interesu in je boljše, da vlada v tem segmentu “divji zahod”?

Zadnje čase sem zasledil par zgodb, kjer so bili otroci izpostavljeni kot predmeti, ki jih influensarji uporabljajo, da dobijo večje število všečkov na družbenih omrežjih. Seveda več všečkov pomeni tudi več denarja od podjetij s katerimi sodelujejo, torej to pomeni še več slik otrok, ki prinesejo še več všečkov. Super za influensarja, super za podjetje, kajne? Pa je kdo pomislil, da ima tudi otrok pravice? Očitno ne.

Ker je tega zadnje čase vse več, predvsem pa je zadnje teden bilo precej objav na to temo v medijih, sem se odločil, da dodam še svojih pet centov na to temo.

Podjetja, ki podpirajo takšne influensarje podpirajo izkoriščanje otrok. V Sloveniji imamo precej definirane pojme o tem kako in kdaj lahko otrok dela in kateri pogoji morajo biti izpolnjeni – vsak, ki je snemal oglas v katerem je nastopal otrok lahko temu pritrdi in marsikdo se je ravno zaradi vseh pogojev odločil, da naredi drugačno kreativo.

Če bi podjetja zavrnila sodelovanje s takšnimi influensarji, verjetno njihovi “sončki” ne bi bili več tako zanimivi v njihovih objavah in bi se svet vrnil nazaj v svet “riti in jošk”. Ja, grdo sem napisal, ampak z namenom. Da mogoče vseeno komu od odločevalcev zazvvoni alarm in se vpraša zakaj podpira to novo sužnjelastništvo.

Večkrat sem že pisal o temi objavljanja otrok na družbenih omrežjih. Večkrat izpostavljal pasti tega. Po eni strani razumem, da so ljudje ponosni na svoje malčke. In s tem ni nič narobe. Večina ne izkorišča svojih otrok za to, da služijo na njihov račun. In objavijo svojo srečo na družbenih omrežjih. Vseeno je potrebno to ločiti od “pridobitvene dejavnosti” influensarjev, ki pa ravno z objavo otrok služijo.

Da ne omenjam teh “picture perfect” fotografij, kjer so vsi srečni in zadovoljni. Realnost je ponavadi precej drugačna, ampak za tale zapis ni tako pomembna. V preteklosti je veliko influensarjev izkoriščalo svoje otroke za lastno promocijo, vendar so skozi čas očitno ugotovili, da za influensanje ne potrebuješ otroka, ampak si sam influensar in sedaj ni več objav otrok na njihovih profilih.

Srčno upam, da se bo kakšno podjetje, ki sodeluje v tem novodobnem suženjstvu, našlo v tem zapisu in bodo vrli marketingarji še enkrat premislili vse skupaj in se odločili, da njihovemu podjetju res ni potrebno podpirati izkoriščanja otrok. Saj za to gre, kajne?