Robert Roškar je radijski voditelj. V teh dneh je obiskal Hišo Franko – restavracijo, ki se edina v Sloveniji ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama, objavil “sprdovanje in zmrdovanje” nad hrano v restavraciji (brez vsake osnove, zgolj z namenom pridobivanja “všečkov” na tiktoku) in se za piko na i zgražal nad ceno hrane, ki je jasno skomunicirana na sami spletni strani. Seveda je tudi Aleš Hojs priskočil Roškarju na pomoč in se zgražal nad ceno! Miha Šalehar je Roškarja poimenoval kot se zagre – kmetavzar.

Ja, Ana Roš ima v Hiši Franko visoke cene – vsak, ki je bil v kakšni Michelinovi restavraciji s tremi zvezdicami bo ugotovil, da so njene cene še precej nizke za degustacijski meni. Vse njene cene so obljavljene na spletni strani, prav tako tudi v Michelinovem vodiču. Pri tem pa se je potrebno zavedati še dveh stvari – Ana Roš je najboljša promotorka Slovenije na kulinaričnem področju v svetu in ena izmed najboljših chefinj na svetu, medtem ko je njena slaščičarka Maša Salopek najboljša slaščičarka na svetu.

To, da gre nek radijski voditelj v restavracijo in potem se, zaradi lastne nevednosti in nepoznavanja hrane, načina priprave, predvsem pa nepoznavanja jedi zgraža in zabava je tipičen kmetavzarski slog. Ne, ni smešno. Je žalostno in prikaže dejansko domet dotične osebe. In za piko na i je Roškar objavil še znesek računa, ki je seveda povzročil plaz dreka, ki je začel leteti na Hišo Franko, kljub temu, da večina ljudi ne bo šla tja nikoli jest, ampak za zgražanje je dovolj. K temu je pristavil svoj lonček še Aleš Hojs, ki očitno svoje mame še ni peljal v takšno restavracijo!

V Sloveniji imamo frazem metati bisere svinjam, ki točno opiše zgornjo situacijo. Ko nekdo, ki se mu zdi zabavno, da se norčuje iz nečesa kar ne razume objavi na družbenem omrežju. Ne razume, da pač takšna kulinarika ni enaka bureku s “štacjona”  (z vsem spoštovanjem do bureka). Ne razume, da je visoka kulinarika nekaj drugega, predvsem pa bolj kot Hiši Franko prikaže domet Roškarja.

Za enim takšnim krožnikom stojijo tedni priprav, iskanja sestavin, iskanja različnih načinov priprave, predvsem pa je izkušnja za vse goste enaka – ne glede na to kdo je ta gost in kakšen je njegov status. Če bi bil Roškar kdaj v tujini v kakšni izmed Michelinovih restavracij s tremi zvezdicami, bi verjetno malce drugače gledal vse skupaj. In priznam, ko sem videl video sem se zgrozil. Ker on ne pozna tehnik priprave je edini, ki se mu je potrebno posmehovati prav on.

Ko sem bil lansko leto v San Sebastianu in obiskoval Michelinove restavracije (mesto ima največ Michelinovih zvezdic) sem se zadržal in nisem objavljal “recenzij” teh restavracij, ker bi se verjetno marsikdo zgražal nad cenami. Ampak to je svobodna izbira vsakogar – lahko greš in uživaš, lahko pa se odločiš, da preskočiš in pač tega ne boš nikoli doživel. To, da greš in potem zasmehuješ restavracijo, ker ti je visoka kulinarika pač “španska vas”, pa dovolj pove o tej osebi.

In naj mogoče omenim, da je bila cena enega veganskega menija v eni izmed Michelinovih restavracij v San Sebastianu primerljiva ceni Roškarjevega menija z vinskim “pairingom”. In glej ga šment, nisem se zgražal, kajti sam sem se zavestno odločil, da si želim to izkustvo. Ampak, če si kmetavz, se pač zgražaš nad ceno in v Sloveniji je to najboljši način, da dobiš neskončno všečkov in istomislečih na družbenih omrežjih, ki sicer ne bodo nikoli obiskali Hiše Franko – ampak imajo pa svoje mnenje.

Žalostno je, da v času, ko je ravno ta segment doživel ogromno škodo, pride en Roškar in se zgraža nad nečim, za kar se je odločil sam in zavestno (vsaj upam). Vse za všečke, kajne?