Ema 2020 zmagovalka Ana Soklic s pesmijo Voda samo Jezus Kristus je tisti ki nas vodi Ema 2020 zmagovalka Ana Soklic s pesmijo Voda samo Jezus Kristus je tisti ki nas vodi

Ana Soklič na Prešernov dan s svojo interpretacijo zmaličila slovensko himno

Ana Soklič je pevka in zmagovalka EME 2020. Njena izjava, da je Jezus Kristus edini, ki nas vodi, je precej razburkala javnost takrat. Včeraj, na Prešernov dan, pa je zapela državno himno, kot je v navadi pred takšnimi dogodki, pred začetkom druge tekme polfinala hokejskega prvenstva. In jo zmaličila do neprepoznavnosti in požela zgražanje obiskovalcev tekme, kot tudi ljudi doma pred TV sprejemniki.

Marsikaj razumem. Tudi to, da je mogoče Ana Soklič imela občutek, da je na finalni tekmi SuperBowla, kjer si dajo pevke in pevci duška z interpretacijo.

Ampak včeraj je tole izpadlo vse prej kot ok, kar je bilo sicer tudi razvidno iz samega odziva občinstva v dvorani, ki se je najprej zgražalo, kasneje pa vzelo “vajeti” v svoje roke in zapelo svojo verzijo Zdravljice.

Mogoče pa je Ana Soklič mislila, da je Aretha Franklin in da poje pesem Amazing Grace … No, ni ji uspelo.

Sicer pa za vse tiste, ki omenjajo interpretacijo in njen vokal. Nikjer ne omenjam tega. Gre zgolj za to, da imamo zapisano v zakonu:

5. člen
Himna je sedma kitica pesmi Franceta Prešerna “Zdravljica”, na melodijo iz zborovske istoimenske skladbe skladatelja Stanka Premrla.

20. člen
Himna se izvaja v skladu s tem zakonom, svečano in usklajeno z običaji, s katerimi navzoči pozdravljajo himno.
Himna se izvaja z glasbili, s petjem, ali z glasbili in s petjem.
Himne ni dovoljeno izvajati z namenom tržnega oglaševanja oziroma zaznamovanja storitev.

21. člen
Himna se izvaja:
1.      ob uradnem slovesu od predsednika republike, kadar odhaja iz Republike Slovenije na obisk v tujo državo, in ob njegovem sprejemu, ko se vrne v Republiko Slovenijo;

2.      ob uradnem prihodu voditelja tuje države ali pooblaščenega predstavnika mednarodne organizacije v Republiko Slovenijo in ob slovesu pri njegovem odhodu iz Republike Slovenije;
3.      pri polaganju vencev, ki jih polagajo uradni predstavniki Republike Slovenije oziroma predstavniki tujih držav ali mednarodnih organizacij ob spomenikih, na pokopališčih ter na drugih podobnih krajih.
Na območjih, kjer živita italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, se ob svečanih prireditvah teh skupnosti lahko izvaja tudi himna narodne skupnosti.

22. člen
Himna se lahko izvaja:
1.      na proslavah in drugih slovesnostih, s katerimi se zaznamujejo dogodki, pomembni za Republiko Slovenijo;

2.      ob mednarodnih srečanjih, športnih, kulturnih in drugih tekmovanjih, humanitarnih prireditvah ali podobnih akcijah in drugih javnih shodih, na katerih se Republika Slovenija predstavlja oziroma katerih se udeležuje, v skladu s pravili in običaji takšnih shodov;
3.      na pogrebu osebnosti, ki ji Republika Slovenija izkazuje posebno čast;
4.      v drugih primerih, če uporaba himne ni v nasprotju s tem zakonom.

23. člen
Če se himna izvaja skupaj s himno tuje države ali s slovesno pesmijo mednarodne ali druge organizacije, se izvede najprej himno tuje države oziroma slovesno pesem mednarodne ali druge tuje organizacije, nato pa himno Republike Slovenije.

24. člen
Himna se izvaja ob izkazovanju običajne počastitve v skladu z običaji.