iskra delta iskre v casu iskra delta iskre v casu

Iskre v času / dokumentarni film o tehnološkem gigantu Iskra Delta

Film Iskre v času sem si lahko ogledal pred premiero, ki bo v ponedeljek v Kinodvoru. Gre za dokumentarni film o podjetju Iskra Delta, ki je bil v svojem času tehnološki gigant in konkurenca največjim podjetjem v svetu.  Janez Škrubej, soustanovitelj podjetja in njegovi kolegi pripovedujejo zgodbo, ki mi ni bila povsem znana in nam pričarajo svet, ki se nam zdi precej nerealen za tiste čase – leta 1978 so sestavili prvi računalnik v Jugoslaviji. Sam dokumentarec pa prikaže dogajanje v tistih časih in na trenutke se človek vpraša ali gre zgolj za bujno domišljijo ali pa se je dejansko vse to dogajalo v tistih časih.

O podjetju Iskra Delta sem v mladosti slišal zelo veliko. Orali so ledino na področju računalništva in ustvarili podjetje, ki je bilo konkurenčno podjetjem v tujini. Sami so izdelovali računalnike, jih nadgrajevali, pri tem pa uporabljali ameriške čipe in svojo tehnologijo so lahko kot edini izvažali na Kitajsko, Indijo in Sovjetsko zvezo. Ostale podjetja tega niso mogla, ker je veljal embargo za izvoz v vzhodne države.

Posledično je to pomenilo, da so prišli na radar tujih obveščevalnih služb in da so bili tudi na radarju domačih obveščevalnih služb, ki so jih želeli onemogočiti.

Dokumentarni film, ki je nastal po knjigi Janeza Škrubeja, generalnega direktorja Iskra Delte, Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo ne pokaže na nikogar direktno s prostom kot krivca za propad. Ampak postane pa jasno, da je bilo veliko različnih interesov in da so ti “fantje” že krepko pred vso “silicon valley” evforijo imeli tam svoje predstavništvo in da so razvijali sisteme, ki so bili krepko pred časom.

Samo ena anekdota iz filma. Ob obisku Tita so pripravili računalnik, ki je natisnil njegovo sliko in zraven igral himno. Za tiste čase je bila to “znanstvena fantastika”, ampak fantje so imeli voljo, znanje in predvsem jajca!

Iskre v času je zanimiv film, ki nas preko pripovedovanj glavnih akterjev popelje v nek drug svet, neke druge čase in prikaže, da je bila že takrat rajnka država med prvimi v svetu. Predvsem pa, da so se v tistem času lahko razvijale ideje, ki so bile tako drugačne, predvsem pa tako nore, da bi verjetno večina ljudi mislila, da gre za dobro domišljijo.

Definitivno priporočam ogled!

iskra delta iskre v casu