Ste opazili, da se včeraj nihče več ni pogovarjal o Covid-19? Da je virus preprosto izginil in da ga je nadomestila kriza v Ukrajini? Da so ljudje, ki so še pred dvema dnevoma vedeli vse o Covidu, čez noč postali strokovnjaki za Ukrajino in Rusijo in jim je jasno čisto vse glede razmer in dogajanja.

Bilo je pričakovano. Že dlje časa. Na kar je Biden opozarjal že pred tedni, pa se mu je večina “strokovnjakov” smejala in ga imela za “bedaka”, se je zgodilo. Rusija je začela z vojaško operacijo v Ukrajini, ki sedaj traja že drugi dan. Še enkrat se je izkazalo, da lahko vse ostale države zgolj opazujejo dogajanje in da Ukrajina na koncu ostane povsem sama, saj si nihče drug ne želi, da bi se mu to dogajalo pred lastnim pragom.

Skozi leta se očitno še nismo naučili, da imajo vsi polna usta lepih besed, ko pa je potrebno storiti karkoli, da se karkoli spremeni – pa smo tiho in se skrijemo v kot in čakamo, da nekdo drug reši težave. Približno takšna je sedaj situacija v Ukrajini, ko jo vsi svetovni voditelji podpirajo in obljubljajo pomoč, pa vendar se ne zgodi nič. Očitno nimamo “varovalke” za takšne primere in lahko največji “bullyi” delajo kar si želijo, ker ni “svetovnega policaja”, ki bi požugal in naredil mir.

Nazaj k strokovnjakom za Ukrajino. Seveda vedno obstajata dve strani. Ena zagovarja rusko posredovanje in druga, ki je na strani Ukrajine. Zgodba definitivno ni zgolj enoplastna, predvsem pa ni tako preprosta kot jo nekateri rišejo.

Včeraj je Anton Bebler na Kanalu A razložil to večplastno situacijo zelo dobro in pokazal, da gre tukaj za dolgoletne probleme, ki so se kopičile in kjer sta obe strani imeli svoj “interes”. Za razumevanje situacije v Ukrajini je potrebno tudi razumevanje zgodovine teh dveh narodov, kar pa je dobro razložil Andrej Stopar v specialni oddaji Globus na nacionalni televiziji, kjer je prav tako šel v zgodovino in vlekel paralele iz tam.

Srčno upam, da se bo tale vojna v Ukrajini končala čim prej. Predvsem pa upam, da bodo voditelji sveta našli način, da do takšnih situacij ne bo več prihajalo. Ja, vem. Zvenim kot “miss”, ki bo rešila mir v svetu. Pa vendar se moramo zavedati, da se takšne stvari dogajajo po svetu ves čas. Ne v takšnem obsegu, vendar se. In da to, da se nekaj dogaja na drugem koncu sveta ni nič drugače kot če se to dogaja pred našim pragom. In tokrat se to dogaja pred našim pragom. Prihodnost pa bo pokazala, če smo bili na pravi strani zgodovine.