Kaj je norost? Da Zavod za zaposlovanje plača 246 evrov na osebo za 8 urni tečaj Linkedina brezposelnim osebam. Zakaj je to norost? Ker bo oseba, ki vodi ta izobraževanja prejela 229.000 evrov oz. toliko denarja bo ZRZS namenil za to. Do sedaj je prejela že preko 100.000 evrov, kar pomeni, da je izobrazila že 400 brezposelnih oseb v Sloveniji, da znajo “napredno uporabljati Linkedin”.

Vsak, ki že nekaj časa obstaja na internetih, mu je jasno, da se vedno najdejo ljudje, ki si nadanejo nazive “guruji”. Guruji Facebooka, guruji Instagrama, guruji Linkedina … In potem to svojo titulo prodajajo na delavnicah in služijo. Sicer na samem trgu precej manj kot pa pri Zavodu za zaposlovanje, kjer jim je očitno pomembno zgolj in samo to, da nekdo opravlja izobraževanja in da oni zadostijo “želje”.

Nisem šel iskati bilanc dotične osebe, da bi odkril kolikšen del njenega prihodka je bil ustvarjen s strani Zavoda za zaposlovanje, ker se mi ne da s tem ukvarjati – se mi pa zdi zanimivo, da so njena izobraževanja cenejša za podjetja kot pa za Zavod, kar je bilo jasno prikazano v oddaji Tarča, kjer so izpostavili to izobraževanje.

Da o izobraževanju Scrum in Design thinkingu sploh ne razpravljam, kajti tudi to sodi v kategorijo izobraževanj  “larpurlatizem”.

In sedaj še k Linkedinu. Seveda je super in oh in sploh in ne vem kaj še vse, če imaš super profil na Linkedinu – vendar, če si iskalec zaposlitve v gradbeništvu, ali pa trgovka v trgovini, potem ti takšno izobraževanje ne pride ravno prav. Ker preprosto ni “headhunterjev” za vsa področja, ampak so pa “headhunterji” za specifična področja. In ljudje s takšnimi kompetencami ne potrebujejo Linkedin profila, kajti njihovi projekti govorijo dovolj o njih.

Je pa seveda super, če imaš super napolnjen Linkedin profil. In če imaš lepo fotografijo. In če dodajaš ljudi, ki jih sicer ne poznaš, da se ti poveča “baza kontaktov”. In verjetno na tem izobraževanju izveš še marsikaj drugega o sami komunikaciji in kako napredno uporabljati Linkedin …

Ko smo že pri tej temi. Zakaj hudiča nihče ne ponuja izobraževanja uporabe Instagrama, kajti tudi “influensarji” lahko dobro živijo, kajne? Al pa platforme Onlyfans? Mogoče še celo Tinderja. Veščine, ki brezposelnim pridejo še kako prav. 

Na to temo bi lahko napisal še kup stvari, pa se mi zdi izguba časa. Imam pa boljšo in predvsem zastonj idejo. Samookličite se za strokovnjaka “na nekem področju” in posledično začnite na družbenih omrežjih objavljati objave na to temo. Ni hudič, da vas ne bodo prepoznali kot “strokovnjaka za to področje” in boste lahko tudi sami kasneje prodajali svoje znanje za 250 evrov za 8 urno delavnico. Če ste seveda človek, ki lahko tako mirno nateguje ljudi, ki so ostali brez službe in verjamejo, da jim bo “spimpan” Linkedin profil sam od sebe prinesel službo!

linkedin delavnica
linkedin delavnica