Obisk Janeza Janše v “Kijevu” v zadnjih dneh buri duhove. Ukrajinskim državljanom ni prinesel rešitve, je pa dobil Janez pozornost par medijev, ki so ga predstavili kot nekoga, ki je naredil precej neumno potezo, ki je bila neusklajena z EU in ki je pomenila veliko varnostno tveganje. Včeraj pa se je na internetu pojavila še bolj zanimiva teorija zarote – da Janez sploh ni bil v Kijevu!

Da se v času vojne v Ukrajini odpraviš tja z namenom pogovora s predsednikom Ukrajine je sicer hvale vredno dejanje – vendar če to narediš zgolj iz poze in lastne promocije pred volitvami je to zelo zelo narobe. In vse več indicev kaže na to, da je šlo za “PR stunt”. Zakaj?

Takšen obisk pomeni ogromno varnostno tveganje. Tako za udeležence, kot tudi za vse tiste, ki jih spremljajo. Takšne stvari se ne pripravijo čez noč, prav tako pa verjetno Ukrajinci nimajo ravno časa za “kofetkanje”. Kdo je torej delal oceno varnostnega tveganja?

V vlaku so strmeli v zemljevide in se slikali s praznimi listi papirja – kot da bi bilo to “setup” za fototermin. Ob tem seveda ne smemo pozabiti, da je Janez imel ves čas s seboj telefon in tvital. Vsak, ki se zaveda, da je vsak telefon tega sveta sledljiv, tega ne bi storil, saj bi tako ogrožal varnost operacije in tudi ogrožal življenja udeležencev.

Zanimivo je v kako kratkem času so prispeli v Kijev z vlakom. Ljudje, ki bežijo pred vojno, potrebujejo več dni za isto pot.

Glede na to, da je bil Janez v Kijevu, bi pričakoval vsaj kakšno fotografijo z ulice. Ali pa fotografijo Kijeva od daleč, če se že niso sprehajali po ulicah.

In še in še in še … Teorije zarote kar same kličejo, da se pišejo. In ker gre za Janeza, ki je znan po svoji “resnicoljubnosti”, potem je to, da Janez ni bil v Kijevu vse bližje in bližje resnici. Saj se spomnite, da tudi ni bil v Italiji na smučanju ob začetku koronavirus krize, kajne?

Za vse tiste, ki pa bi še malce več “čudnih podrobnosti”, pa tole spodaj, kjer je vse skupaj precej bolj razloženo zakaj naj ne bi bili v Kijevu.

John Helmer: “Zelensky Himself Is Now in Polish Hands;” March 15 Summit with Polish, Czech, and Slovenian Prime Ministers in Przemysl, Poland, Not Kiev

kijev janez jansa