Kako veš, da se bližajo volitve? Slovenske ceste so eno samo gradbišče

Kdor se vozi z avtomobilom po Sloveniji v zadnjem mesecu je verjetno opazil število gradbišč na naših cestah. Na avtocestah se popravljajo celotni odseki in so vsak dan pet in več kilometrski zastoji. Če se vozite po regionalnih cestah, potem vas na razdalji par kilometrov čaka par semaforjev, ki urejajo promet preko gradbišča. Očitno se pred volitvami odprejo vsa gradbišča, da ljudje ne bi pozabili “kdo je poskrbel za vse to”.

Pa niso samo gradbišča tista, ki opozarjajo na to, da se bližajo volitve. Vlada ima vsak dan dopisno sejo, kjer ustanavljajo nove in nove službe kamor se selijo ljudje, ki so bili blizu ministrom. Pač bodo v svoji maniri poskrbeli za svoj zvesti kader tako, da bo ustvarili novo agencijo in v njej zaposlili te ljudi, ki bi sicer odleteli iz dobro plačanih služb. Ampak ablastniki znajo nagraditi svoje in jim urediti zahvalo za njihovo podporo v času mandata.

Še bolj zanimivo je poslušati izjave predsednikov desnosučnih strank na soočenjih – kjer vehementno razlagajo kakšne vse projekte bodo še odprli do konca mandata. Seveda, saj potem teh ablastnik ne bo več na ablasti in zapitek in račune bodo morale plačati druge vlade.

Deja vu, ki se ponovi vsakič, ko je Janez na ablasti. Da naslednje par vlad plačuje njihove predvolilne obljube in cukrčke. No, v končni fazi jih plačujemo mi, vendar se sedaj tako hitro podpisujejo pogodbe, da verjamem, da bo veliko denarja pristalo drugje kot pa zgolj in samo na “razvojnih projektih”.

Škoda, ker niso volitve vsako leto. Potem bi se v Sloveniji vozili po najboljših cestah, lokalne ceste pa bi bile podobne vožnji po preprogi. Jaz sem precej srečen, da so volitve zgolj na štiri leta, saj nobena državna blagajna ne zmore tega kar se dogaja sedaj z njo. Ampak kot že omenjeno – to bomo plačevali naslednja leta, ko bodo desnosučni v opoziciji in bodo imeli spet mandat za razpise referendumov in za podtikanja vladi.