Priznam, sem mazohist in gledam soočenja na televiziji. Tudi včeraj sem bežno spremljal soočenje na nacionalki, ki ga je vodil “preizkušen SdS” kader Igor Pirkovič. Verjetno za to stranka SdS ni imela svojega predstavnika v studiju, ker jih je zastopal Pirki – vendar roko na srce, zastopal jih je tako slabo, da je bilo vse skupaj grozno in če bi bil jaz Janez, bi Pirki danes že včeraj iskal novo službo. Marta Kos, Gibanje Svoboda, je na soočenju povozila Pirkoviča in ostale sodelujoče in me je navdušila z zahtevo, da mora odstopiti generalni direktor RTV.

Ponavadi so soočenja dolgočasna. Ene in iste stvari sodelujoči ponavljajo v nedogled. Včeraj je bilo malce drugače. Studio je bil precej zanimiv. Pivčeva, ki sicer ni točno vedela kaj je govorila in je bilo vse skupaj kar je povedala precej hilarično. Petrič, ki je gledal Pivčevo in z jezikom ogabno slinil ustnice in dokazal, da živi v sicer nekem drugem času in prostoru. Jelinčič, ki je zopet obrnil ploščo pred volitvami in je zagovarjal povsem drugačna stališča kot ostali v studiju. Nik Prebil je bil poleg Marte Kos edina svetla točka na soočenju, saj je bil precej neobremenjen in direkten.

Marta Kos je bila poglavje zase. Očitno so se v Gibanju Svoboda odločili za zelo kultivirane nastope, za umirjeno retoriko, brez očitkov in brez sovrašta. Predvsem pa za razumljive besede in direktne odgovore. Nič kaj politikansko kot smo sicer navajeni na soočenjih ali pa v govorih v parlamentu, ko politik v pol ure ne pove niti ene konkretne informacije.

Njena konciznost in odgovori s katerimi sem se poistovetil so mi dali upanje, da obstaja možnost, da dobimo zunanjo ministrico, ki bo točno vedela kaj bo delala in ki ima točno jasne cilje. Marta Kos je ena izmed najboljših “pridobitev” Gibanja Svoboda in dokaz, da v Sloveniji obstajajo ljudje, ki jim je mar za državo in se zavedajo v kakšno “greznico” se spuščajo, ko so se odločili za vstop v politiko. Tale naveza Kos – Golob je zmagovalna in predvsem Sloveniji zelo potrebna.

To, da Pirki ni točno vedel kaj počne v studiju me ni presenetilo. Ker je bil očitno tam kot predstavnik SdSa, naj omenim, da je vlogo opravil nezadostno, saj ni mogel niti pod razno parirati Kosovi in Jelinčiču. Da, povozila sta ga z valjarjem in verjamem, da Janez ni srečen s tem dejstvom.

Najboljši del soočenja je bil izjava Marte Kos o Andreju Grahu Whatmoughu, generalnemu direktorju RTV, za katerega Gibanje Svoboda zahteva odstop, ker je ravnal podobno, kot je nekoč ravnala vlada ali še ravna, ko sprejema odloke, za katere ve, da so protiustavni, se postavlja nad zakon in računa, da ne bo pritožb, oziroma sodišča o tem ne bodo odločala. Zato se nam zdi, da takšen človek ne more voditi javnega servisa.

Pirki ji je poskusil prav žalostno kontrirati, da je zlorabila programski čas jo obtožil politikanstva. Pirki je to izrekel v etru. To je bil najbolj hilaričen del oddaje in če bi se šel “drinkopoly” bi za to moral spiti vsaj pol litra šnopca. Da je zadrega Pirkija ogromna se je videlo tudi z njegovega prestopanja in prekladanja papirjev na mizi.

Medtem ko je bila na drugi strani Marta Kos hladna kot špricer in se mu je samo prizanesljivo nasmehnila in ga pomilovala. Bravo, Marta Kos! In srčno upam, da so to zametki nove demokracije v Sloveniji, ki jo potrebujemo, da se zopet postavimo na zemljevid sveta.

Aja. In ko je bilo govora o sramotenju Slovenije v svetu. Od vseh državljanov Slovenije nas Janez Janša najbolj sramoti v svetu. #micdrop

marta kos gibanje svoboda igor pirkovic