Včerajšnji rezultat volitev je bil za marsikoga presenečenje. Za marsikoga pa zgolj odraz tega kaj volivci nočemo. Če bi se stranke malce bolj ukvarjale z vsebino in volivci, bi bili tudi rezultati drugačni, predvsem pa v parlament prišlo več kot pet strank, ki bodo naslednja štiri leta krojila našo usodo.

Konec strahovladja SdSa in njihovih satelitov je prineslo navidezno olajšanje v Sloveniji včeraj. Gibanje Svoboda je močno zmagalo na volitvah in krepko premešalo karte “starim in manj starim” strankam. To, da je Janez po dveh letih konstantnega metanja denarja skozi okno in dve leti trajajoči kampanji dobil zgolj 23 odstkotkov (274.000 glasov) prikaže, da je bila očitno celotna kampanja povsem napačno peljana.

Po takšnem rezultatu bi zgolj in samo pričakoval, da Janez poda svojo odstopno izjavo in prepusti vodenje stranke novemu obrazu. Ampak seveda tega filma ne bomo doživeli niti pod razno v Sloveniji.

Iz parlamenta so se tako po preštetih več kot 97 odstotkih glasovnic poslovili: SNS, Povežimo Slovenijo (ex SMC), Naša dežela, Desus, LMŠ, SAB .. Ogromno novih obrazov se bo sedaj “borilo” zoper stare obraze SdSa, ki so prišli v parlament in verjamem, da ne bodo imeli lahkega dela.

Kaj je šlo pri teh volitvah narobe, se sprašuje marsikdo, kajne? Nič ni šlo narobe. Volitve so vedno prikaz demokracije in volje ljudstva. To, da nova stranka dobi ogromno podpore ni nič novega na našem političnem parketu, je pa dokaz, da ljudje pač niso zvesti strankam – razen, če gre za stranko SdS, ki ima najbolj zvesto volilno telo, ki očitno verjame vsaki besedi Janeza in se odzove na njegove pozive, predvsem pa zavajanja in laži. Pač verjamejo.

Rezultat nam vsem slika še nekaj, na kar vse prepogosto pozabljamo. Da volivci nismo ovčke, predvsem pa, da se večina volivcev ne ukvarja s preteklostjo, ampak želi optimizma in pa konkretnosti.

Ravno to je Robertu Golobu uspelo. Dovolj karizmatična oseba, ki ima simpatičen naglas ko govori, ne dolgovlači svojih odgovorov, ampak je koncizen, predvsem pa ni napadalen, čeprav bi si to lahko privoščil. Volivcev na soočenjih ni imel za bebce in tudi njegove izjave so bile vedno direktne, da smo jih lahko razumeli vsi.

Srčno upam, da ne bo poslušal “lobijev in medijev”, ki so mu včeraj že “odsvetovali” povezovanje z Levico in ga povezovali z NSijem in da bo svojo obljubo pred volitvami tudi držal. Tukaj se bodo razkrile prve karte, je pa dejstvo, da Golob prihaja iz gospodarstva in mu je marsikaj jasno – tudi to, da je NSi veliko obljubljal podjetjem, predvsem pa, da lahko veliko projetkov “ostane v zraku” sedaj, ko je druga oblast in ko ni več “stikov” z lobisti, ki so prej imeli dostop do NSijevcev.

Prav tako upam, da bo Robert Golob našel skupni jezik z različnimi civilnimi organizacijami v Sloveniji in s strokovnjaki na različnih področjih, jim bo zaupal in upošteval njihove predloge. Le tako bo dokazal, da so bile njegove besede resnične.

Danes je lep dan. In komaj čakam, da formirajo vlado in začnejo delo. Veliko ga bo in veliko okostnjakov bo padlo iz omar. Predvsem pa bo potrebno počistiti vse skupaj in postaviti demokracijo v Sloveniji znova na noge!

volitve 2022 gibanje svoboda robert golob