parlament zenske svoboda parlament zenske svoboda

V parlamentu 40 odstotkov žensk, kar je največ do sedaj v Sloveniji

Letošnje volitve so presenečenje. V različnih pogledih. Ogromna udeležba, presenetljiva zmaga Gibanja Svoboda in dejstvo, da bomo imeli v parlamentu 40 odstotkov žensk. To pomeni, da bo 36 poslank in 54 poslancev sestavljalo državni zbor. Upam, da bo tudi razmerje med ministri šlo v to smer in ne bodo ministri samo moškega spola.

Gibanje Svoboda, zmagovalec volitev 2022, bo imeli kar 22 poslank, kar je 53,7 odstotka poslancev te stranke. SD bo imela 3 poslanke, kar je 42,49 odstotka, v Levici imajo dve poslanki, kar je predstavlja 40 odstotkov. V SdSu imajo izvljenih sedem žensk, kar je 25,9 odstotka, v NSi sta izvoljeni dve ženski, kar predstavlja 25 odstotkov strankinih poslancev.

Števile so presenetljive in priznam, da sem vesel, da se to razmerje spreminja v prid ženskam. Kot že omenjeno, pričakujem tudi dobro zastopanost žensk v ministrski ekipi, ker Slovenija potrebuje spremembe. In to na vseh področjih in tudi to, da je vključenih več žensk v odločanje o naših usodah je dober kazalec.

Najmanj žensk v parlamentu je bilo v obdobju 1996 – 2000, ko jih je bilo samo 11, kar je predstavljalo 12,2 odstotka.

parlament zenske svoboda