Mineva šest let odkar sem se odločil, da se poskusim z veganskim prehranjevanjem. Šest let odkar sem v Michelinovi restavraciji v Riminiju pojedel svoj zadnji “normalni” obrok. In v vsem tem času se nisem prekršil in “na skrivaj” pojedel nekaj kar ni vegansko, ker bi mi pač to “zapasalo”. Če bi mi, bi potem to pojedel z veseljem in spremenil način prehranjevanja. Prav tako nisem še poskusil “veganskih čevapčičev, salam, …” in vsega ostalega nad čemer se navdušuje marsikateri vegan. Jaz pač ne vidim potrebe po iskanju nadomestkov, ker če bi iskal nadomestke, potem bi raje jedel “original”.

Ne prepričujem ljudi okoli sebe, da naj nehajo s svojim načinom prehranjevanja in naj poskusijo z veganskim. Nikoli nisem in nikoli ne bom. Ni vredno časa. Vsak se naj sam odloči kaj bo užival in kaj njemu najbolj odgovarja.

Tudi opazk na moj način prehranjevanja je vse manj in manj, kar me veseli, saj sem se precej hitro naveličal enih in istih nebuloz o veganskem načinu prehranjevanja.

Kot se jaz nisem nikoli vtikal v prehranjevalne navade drugih, bi pričakoval enako strpnost do mojega prehranjevanja. In sedaj sem očitno že v tisti fazi, ko je vegansko prehranjevanje nekaj povsem normalnega in ni več nikomur “to čudno”.

Vegansko prehranjevanje je lahko super. Lahko pa je tudi povsem obratno, še posebej ob tem, ko so police z veganskimi izdelki vse bolj polne in je na njih kup “junk fooda”, ki pač ne vsebuje živil živalskega izvora. Je pa po strukturi, vonju in okusu podoben “mesnim izdelkom”. Zakaj hudiča, bi iskal približke mesu, če sem se odločil, da mesa ne bom jedel?

Kaj sem se naučil v tem času ….

  • vsak naj zase najde način prehranjevanja, ki mu odgovarja
  • če se odločiš za takšen način prehranjevanja, potem ne goljufaj – ker v končni fazi goljufaš samo sebe
  • če znaš sam kuhati, je vegansko prehranjevanje odličen način, da si sam pripravljaš hrano, ki ne smrdi in ki je izredno okusna
  • vsak naj se ukvarja s svojim načinom prehranjevanja in ne s prehranjevanjem drugih
  • prepričevanje ne prinaša rezultatov. Dokler se človek sam ne odloči, mu nobeno pametovanje ne bo spremenilo njegovih pogledov na stvari
  • veganska hrana je lahko super okusna in zdrava hrana. Lahko pa je tudi zelo slaba
  • mojemu telesu paše ta način prehranjevanja. Očitno pravilno vnašam vse potrebne sestavine v telo in do sedaj še nisem doživel kolapsa, ali pa bi se mi poslabšala krvna slika
  • če se nekdo odloči za veganski način prehranjevanja naj čim manj komplicira. Več kompliciranja, več težav in posledično več “pizdenja”
  • nikoli si nisem rekel koliko časa bom zdržal s takšnim načinom prehranjevanja. Ko bom začutil, da bi pojedel kos mesa, bom to tudi storil
  • hrana, ki jo pridelaš doma je povsem nekaj drugega od tistega, kar lahko kupiš v trgovini

V zadnjih letih je v Sloveniji vse več ponudbe za tiste, ki se vegansko prehranjujejo. Na žalost je večina “rešitev” v obliki “junk fooda”, vendar se najdejo tudi restavracije, kjer dobiš odlično vegansko hrano.

Prav tako lahko v Michelinovih restavracijah po svetu naročiš veganski meni in ga tudi dobiš. In nima veze z “junk foodom”. In to me veseli, da se najboljši chefi potrudijo in pripravijo vrhunski 7 in več hodni meni, ki je sestavljen zgolj in samo iz rastlin. Najdražji menu, ki sem ga jedel je stal 250 evrov. Ampak je bil vreden svojega denarja – v končni fazi človek živi samo enkrat!

Še vprašanje, ki mi ga pogosto zastavijo – koliko časa se bom še prehranjeval vegansko?

Ne vem. Ko mi bo zapasalo meso, ga bom pojedel. Ampak ne vem še točno kdaj bo to … Zaenkrat še nisem tam.