vili kovacic in luka pers ustavno sodisce vili kovacic in luka pers ustavno sodisce

Ustavno sodišče / vlada je s preverjanjem izpolnjevanja PCT pogojev kršila ustavo

Nova zaušnica najbolj nesposobni vladi. Tokrat je Ustavno sodišče odločalo o ustavnosti odlokov o preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev, ki jo je informacijska pooblaščenka vložila 27.8.2021. IP je zatrjevala, da lahko obdelavo osebnih podatkov skladno z 38. členom ustave določa le zakon in ne odlok vlade. Vlada je tako s tem ukrepom kršilo ustavo!

Ustavno sodišče je tako še vedno aktualni vladi še enkrat “povedalo”, da so si vse skupaj predstavljali po svoje. Da so pač nadomestili vladanje z zakoni z vladanjem z odloki, ki pa so seveda v marsikaterem delu bili protiustavni. Tako je tudi preverjanje pogojev PCT bilo kršenje ustave, saj je obdelavo podatkov prepovedano urejati z odloki vlade.

Iz urada informacijske pooblaščenke so sporočili: “Ustavno sodišče je stališču IP pritrdilo in jasno povedalo, da vsaka obdelava osebnih podatkov, četudi gre za obdelavo podatkov v epidemiološki situaciji, ki zahteva nujnost sprejemanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa, pomeni poseg v z ustavo zagotovljeno človekovo pravico do varstva osebnih podatkov in mora biti določena v zakonu.

Zanima me, če lahko vlado, zaradi nespoštovanja ustave, ki smo ji bili priča ves čas Covid-19 državljani tožimo, ker so nam bile “ukradene” ustavne pravice, ki državljanom pripadajo? Tole bi bil kar ornk lep zalogaj, če bi se zbralo zadostno število ljudi, ki bi tožilo oblast zaradi neustavnosti njihovih odlokov!