Dolga leta sem prisegal na gorsko kolo (polnovzmeteno). Posledično me ni motilo, da so ceste v Zasavju “razfukane do amena” in da je vožnja po njih kot vožnja po minskem polju. Letošnje leto sem začel s cestnim kolesarjenjem. Namesto vzmeti je karbonska vilica, namesto par centimetrov široke gume me s cesto povezuje zgolj tanka guma in posledično čutim vsako luknjo na cesti. Ja, to so lepote kolesarjanja po Zasavju.

Že pred časom se je v Zagorju župan hvalil, da bo zgradil kolesarsko stezo med Zagorjem in Izlakami. Odlično, sem si mislil, vendar nisem vedel, da bo to pomenilo, da se bo gradila povsem nova trasa, ki je bila v začetku ovrednotena na 2,5 mio evrov, sedaj pa je cena že preko 5.000.000 evrov, če imam točne informacije.

Pa vendar bo ta kolesarska steza en tak “unikum” v našem prostoru. To ne bo ravna trasa, ampak bo imela polno vzponov in posebnost bo tudi to, da bo prečila regionalno cesto 12-krat na razdalji 10+ kilometrov. Da, prav ste prebrali. Nekdo se je očitno odločil, da si bo postavil spomenik, pri tem pa ni pomislil na povsem preproste stvari.

Recimo to, da je na takšni kolesarski poti maksimalna dovoljena hitrost 25 km/h, kar pomeni, da cestni kolesarji nimajo tam kaj iskati, ker se vozijo hitreje. Da bo ta kolesarska pot verjetno bolj polna sprehajalcev, tekačev, poganjalčkov in rolerjev kot pa tistih kolesarjev, ki naj bi jim bila namenjena.

Torej, imeli bomo kolesarsko stezo, medtem ko pa so ceste v razsulu in priznam, da me je kot “novopečenega” cestnega kolesarja prav strah vožnje po nekaterih odcekih med Zagorjem in Izlakami – predvsem v Kisovcu je največje “sranje”, ko moraš, če želiš varno prekolesariti ta del voziti skoraj po sredini ceste, kajti meter in pol ceste ob robu ni podoben cesti, ampak “minskemu polju”.

Namesto, da bi razširili cesto za meter in pol in jo na novo asfaltirali, so se raje odloči za porabo evropskih sredstev za kolesarsko stezo! Ja, bližajo se volitve in potrebno se bo zopet pohvaliti z “novimi projekti”, ki ne rešujejo težav, jih bodo pa dodatno zakomplicirali, kajti če bodo kolesarji 12-krat prečili regionalno cesto to pomeni še več “počasnega” prometa v naših krajih.

Čestitke za tako smotrne odločitve! #not

p.s.: na srečo, je ta vikend potekala dirka po Sloveniji in posledično smo dobili par “zaflikanih lukenj” na cestišču. Škoda, ker ne poteka dirka vsak dan, saj potem bi bile naše ceste v precej boljšem stanju!