Resolucija za vključitev pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah je bila v EP sprejeta s 324 glasovi za, 155 proti in z 38 vzdržanimi glasovi. Slovenska poslanca Romana Tomc (SDS) in Franc Bogovič (SLS) sta glasovala proti resoluciji za vključitev pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah. Poslanka Ljudmila Novak se je vzdržala glasovanja. Za vključitev so bili poslanci Joveva, Grošelj (LMŠ) in Brglez (SD). Nemec (SD) in Zver (SDS) pa sta bila odsotna v času glasovanja.

Poslanci so se tako odločili, da je potrebna sprememba 7. člena listine, v katero bi dodali, da ima vsakdo pravico do varnega in zakonitega splava. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta izražajo solidarnost in podporo ženskam in dekletom v ZDA.

Prav tako so poslanci zaskrbljeni zaradi morebitnega povečanja financiranja skupin, ki se borijo proti enakosti spolov in skupin, ki nasprotujejo možnosti izbire, v svetu, tudi v Evropi. Države članice pozivajo k dekriminalizaciji splava ter k odpravi preostalih pravnih, finančnih, socialnih in praktičnih omejitev, ki še vedno ovirajo dostop v nekaterih državah članicah.

Še enkrat se je izkazalo, da imata Romana Tomc (SDS) in Franc Bogovič (SLS) drugačen pogled na splav kot večina ostalih poslancev EP.

Sam nisem več presenečen, saj zadnje dni se domoglupcem in predstavnikom SdSa na tviterju dobesedno rola ob odločitvi Ustavnega sodišča v Sloveniji in takšne nebuloze kot jih uspejo sproducirati so resni pokazatelj intelektualne podhranjenosti njihovih predstavnikov.