pesto genovese pesto genovese

Po špecerijo v Italijo / Pesto Genovese z baziliko – 1,67 evra v Italiji in 4,74 evra v Sloveniji

Verjetno se marsikdo spomni časov socializma, ko smo hodili v Italijo in Avstrijo po hrano in ostale dobrine. Takrat z razlogom, ker se te dobrine niso dobile v Sloveniji oz. Jugoslaviji. Očitno pa se ti časi vračajo, saj je sedaj hrana tudi za polovico cenejša v Italiji kot pa na policah v naših trgovinah. Kdo je kriv za to?

Zagotovo to ni krivda vlade dr. Roberta Goloba! Je pa krivda požrešnost marsikaterega trgovca, ki se je odločil, da bo zaradi višjih cen energentov dvignil cene hrane in si tako krepko omastil brke. Posledično bo to pomenilo, da bodo Slovenci zopet začeli hoditi čez mejo po špecerijo, saj se bo pri nakupu nad 100 evrov združilo prijetno s koristnim. Privarčevan znesek pri nakupu bo namreč višji od stroškov izleta v Italijo.

Zadnje dve leti, ko smo živeli v koronskih časih so trgovci imeli ogromne dobičke. Ker nismo smeli drugje zapravljati denarja, smo ga pustili v trgovinah. Namesto, da bi sedaj, ko je konec korona krize (in pred novo korona krizo) trgovci “nagradili” kupce in ne bi dvigovali cen v nebo, smo dobili ravno obratno situacijo. Cene v trgovinah so ponorele.

Sam v določenih trgovinah kupujem iste proizvode že dlje časa in to, da se je cena izdelka iz 0,99 povišala na 1,49 mi ni ravno ok, ampak hrano je potrebno kupiti, kajne? In tukaj se začne “vojno dobičkarstvo”, ki se ga očitno zavedajo tudi trgovci. Namesto, da bi dobiček dveh let “vkalkulirali” in bi dvignili cene za par deset odstotkov, so jih dvignili za polovico in več. “Narod je pač glup”, al kako je že izjavil Zmago Jelinčič. No, mogoče narod ni glup, ampak mora narod preživeti in zato tudi kupuje izdelke, ki so jih trgovci podražili.

In sedaj še en primer. Pesto z baziliko Genovese, Barilla, 190 g:

  • cena v Italiji / 1,64 evra
  • cena pri trgovcu v Sloveniji / 3,79 evra
  • cena pri trgovcu v Sloveniji / 4,74 evra
  • cena na enaa / 2,60 evra

Ja, to je naša realnost. In tudi cena Coca Cole je precej različna v Italiji v trgovinah in pri nas v trgovinah. Pri nas je 0,79 evra, v Italiji 0,55 evra.

Seveda bi lahko našteval v nedogled te cene in bi naredil zaključek, da se mi splača enkrat na 14 dni v Italijo na izlet in vmes še po špecerijo. Ampak dajmo si naliti čistega vina in se začnimo zavedati, da se pokojnine in plače niso dvignile za 50 in več odstotkov kot so se dvignile cene hrane v tem kratkem obdobju in da bodo kratko potegnili tisti, ki že tako nimajo ničesar.

Trgovce pa je lahko sram. Res sram, da si mastijo brke s takšnimi potezami!

pesto genovese

  1. Ah, cisto nakladanje, vrcina stvari je drazjih, sploh meso in zelenjava. Valda je Barilla ceneje v Italiji, poleg tega pa zakaj bi pesto kupoval, ce si ga naredis sam?

Komentarji so zaprti.