O tem, da bi bilo potrebno za vožnjo čez Vršič in vstop v TNP pobirati ekološko takso aka vstopnino, sem pisal že leta 2017. V tem času se ni nič spremenilo, zgolj več in več vozil vstopa v to okolje in uničuje naravo in ljudje za seboj puščajo smeti. Ko sem šel pred časom proti Belopeškim jezerom, me je že na začetku pričakala “rampa” kjer so pobirali “parkirnino”. In ideja se mi ne ne zdi slaba, čeprav se bo marsikdo pridušal, da se s tem omejuje dostop do narave …

Trume kolesarjev, motoristov, avtomobilov, bivalnikov in vsega ostalega prečka Vršič. Ta konec tedna je bila situacija celo takšna, da je bila cesta neprevozna, saj so ljudje puščali vozila tudi tam, kjer jih ne bi smeli in tako onemogočali prevoz čez Vršič. Posredovati je morala policija.

Kako bi reševal to situacijo? Na vsakem koncu “vstopa” na Vršič rampa, kot je na Mangart, kjer bi motorna vozila plačala ekološko takso za vstop v to območje. Ta denar bi se lahko uporabljali za urejanje ceste in brežin, lahko bi tudi povečali parking na samem Vršiču. In ne, ne bi šlo za pobiranje parkirnine, ampak dejansko za ekološko takso, kajti narava ne prenese takšnega navala ljudi, kot smo ga priča zadnje čase.

Prav tako bi lahko uvedli ekološko takso za vstop v TNP. Kljub temu, da na nekaterih predelih zaračunavajo parkirnino je to premalo. Narava je dobrina, ki jo moramo varovati, sicer zanamci že čez nekaj let ne bodo imeli več ničesar od nje.

Sem radikalen, kajne? Bi onemogočal prost dostop do narave, kajne? Ne, gre zgolj za to, da je treba narediti red. In če ob tem pobereš ekološko takso in tako onemogočiš neskončno število obiskovalcev, ampak imaš točno določeno število vozil, ki ne uniči okolja v danem trenutku, je vse skupaj precej lažje.

Če imajo to urejeno v tujini – tudi za vstop v središče mesta je potrebno ponekod plačati “takso”, potem bi lahko tudi pri nas začeli razmišljati o takšni rešitvi in ne bi bile ceste čez vikend “zabasane” in neprevozne, narava pa ne bi utrpela še “človeškega faktorja”, ki jo uničuje!