Planšarsko jezero na Jezerskem je lep spomin na mladost in poletja, ki sem jih preživel na ledeniku na Ledinah. Ja, takrat je bil tam zgoraj velik ledenik in ker sem treniral smučanje, smo veliko poletij preživeli zgoraj v koči in na ledeniku, kjer smo se avgusta smučali na snegu na ledeniku. Ta vikend je bila podoba Planšarskega jezera vse prej kot rajska, saj je jezero že skoraj povsem brez vode.

Jezersko je idilčna točka za skok v hribe. In Planšarsko jezero je motiv na mnogoterih fotografijah zaradi odseva hribov v ozadju v vodi. No, tako je bilo nekoč. Podoba Planšarskega jezera v teh dneh je povsem drugačna. Kjer je bilo nekoč jezero je zemlja in mulj. In če si nekoč lahko skočil v to jezero – leta 2018 je julija imelo jezero 12 stopinj in je ponujalo odlično ohladitev, je sedaj to nemogoče.

Ko bodo Grimsi in podobni zanikovalci globalnega segrevanja zopet pametovali, jim lahko nekdo pokaže to spodnjo fotografijo. Ker se jih pač ne da prepričati, bi bilo mogoče smiselno, če bi se kdaj taisti ljudje pozanimali koliko ledenikov je bilo v Sloveniji pred 30 leti in koliko jih je še sedaj. Ampak prepričanega se ne da prepričati, kajne?

Moji spomini na te kraje izpred 35 leto so povsem drugačni kot pa je slika teh krajev sedaj. In ko sem se nazadnje vzpenjal proti Ledinam sem ugotavljal, da je bilo včasih vse bolj preprosto in lepše. Da so bile male stvari tiste, ki so nam delale življenje lepo in da smo v njih znali uživati. Sedaj pa je vse skupaj precej drugače. In narava nam kaže svoje zobe, ko se do nje obnašamo povsem mačehovsko!

Tole spodaj je realnost Planšarskega jezera v teh dneh.

plansarsko jezero
plansarsko jezero leta 2022

Takole je Planšarsko jezero izgledalo leta 2018.