nova24 tomasic nova24 tomasic

Luka Svetina, ex voditelj na Nova24TV, bo vodil Odmeve na nacionalki in še vedno pisal za portal Domovina

Kako si Uroš Urbanija predstavlja uravnoteženo nacionalno televizijo? Tako, da bodo oddaje vodili ex voditelji Nova24TV. In v teh dneh je v javnost prišla informacija, da bo novi voditelj Odmevov Luka Svetina, ki je bil voditelj oddaj na Nova24TV in je sodelavec portala Domovina, ki je del NSi medijev. Sedaj bo vodil Odmeve!

Čudi me, da ni Urbanija pozval tudi Borisa Tomašiča in Aleksandra Ranta, da naj prideta uravnoteževati nacionalno televizijo. Zakaj je temu tako, mi ni povsem jasno, ampak zagotovo bi si zaslužila to mesto, kajne? Da ne bo kdo napačno razumel – poskušam se šaliti iz resne teme, ampak pri nas sta realnost in imaginacija že zdavnaj povsem pomešani.

Kje je torej težava, če nekdo prestopi? Načeloma je ni, če bi šlo za profesionalnega voditelja, ki bi se držal novinarskih načel. Ko gre za osebo, ki je dolgo časa “vodila” oddaje na Nova24TV, ki niso imele veze z realnostjo, predvsem pa z novinarskimi standardi je čas, da zasveti luč in da se vprašamo, če želimo imeti takšno nacionalno televizijo za katero vsak mesec plačujemo naročnino.

Verjetno bodo Odmevi, ki jih bo vodil Svetina po volji Urbanije in bodo “uravnoteženi” na pravo stran. Verjetno bodo gosti v studiju takšni, s katerimi je Svetina v dobrih odnosih in se bo lahko bratsko z njimi pogovoril. Ne, to niso novinarski standardi in takšno početje bi bilo potrebno že v kali zatreti. Že to, da v različnih oddajah kot komentatorji gostujejo lastniki “spletnih medijev”, ki so izrazito na drugem polu je povsem narobe in velika neumnost. Ampak tako si pač določeni uredniki predstavljajo uravnoteženost. In ravno glavni urednik portala Domovina je eden izmed teh.

Očitno prihaja dokončno uničenje RTV Slovenija in mi smo lahko samo anemični opazovalci. Zagotovo pa obstajajo vzvodi, s katerimi bi lahko vlada preprečila to škodljivo prakso, ki se dogaja na nacionalki. Ne razumem in ne vem kaj čakajo!