avtocesta nasilje avtocesta nasilje

Kaj storiš, ko želi voznik na avtocesti fizično obračunati s teboj?

Nedelja. Na obvoznici gužva. Odcep proti Brezovici poln vozil že pri Brdu. Ker se nisem mogel varno vključiti med vozila, sem peljal po voznem pasu in se pri odcepu za Brezovico s hitrostjo okoli 30 km/h vključil na izvozu na desni “prehitevalni” pas. Nikogar nisem ogrožal in nikomur nisem zaprl poti. Ko se tako peljem s hitrostjo okoli 20 km/h naprej, za menoj trobi in z rokami maha voznik “zlatega” vozila.

Ker mi ni bilo jasno kaj se dogaja, sem ga opazoval v ogledalu. Mahanje z rokami, sopihanje in očitno veliko jeze. Še enkrat v mislih preletim zadnjih par metrov vožnje in se sprašujem kaj sem naredil narobe. Po mojem mnenju ničesar. Voznik se “zaganja” vame in jaz stoično prenašam to. V bistvu se nasmejim in si mislim “ništa mi neće ovi dan pokvarit, vapšuvarivari, vapšuvarivari”. Ker je bila strnjena kolona, sem ga lahko opazoval naslednjih par sto metrov kako se je trudil, da bi se premaknil na drug pas in v nekem trenutku mu je to uspelo. Vozilo je bilo na drugem pasu poleg mene.

Imel sem odprto okno na sovoznikovi strani in ko opazim, da voznik skuša priti iz vozila. V razburjenju je komaj splezal iz vozila in v naslednjem trenutku je porinil glavo in roke v moje vozilo. Začudeno ga pogledam in vprašam, kje je težava. In takrat se je začela njegova verbalna driska. Kletvice, ki jih ne bom ponavljal na tem mestu, pozivanje na to, da naj izstopim iz vozila, da me “prefuka” in da sem ogrožal njega in njegovo družino v vozilu.

Sicer nisem navajen odreagirati mirno, ampak tokrat sem se zadržal. V glavi se je odvijal povsem drugačen scenarij, ampak se mi ni zdelo niti vredno, da bi se spustil na njegov nivo ali pa da bi izstopil iz avta in se dejansko pogovoril z njim. Ene 15 sekund si je dal duška, ko je z rokama mahal v avtu in se naslanjal na vozilo in sem moral vonjati zadah iz njegovih ust. Nagravžno, ampak človek si je dovolil tudi tisto, kar si ne dovoli niti policija.

Ker se je kolona začela premikati, sem galantno zaprl okno in se odpeljal naprej. On pa se je počasi spravil v vozilo, ker so mu vozniki za njim že trobili in čakali, da se premakne. Ker kolona, sva se pač vozila drug ob drugem še nekaj časa in še vedno je mahal in pizdil v avtu – kako lep vzor za otroka, ki sta bila očitno na zadnjih sedežih je bil ta njegov poskus fizičnega obračuna z nekom na avtocesti, kajne?

Ko sem se kasneje vozil po avtocesti sem še enkrat preigral celotno dogajanje in priznam, da ne vem zakaj se je tako razjezil in zakaj je želel z menoj na avtocesti fizično obračunati. Se mi pa ob tem zastavlja vprašanje – kaj lahko voznik v takšnem primeru stori? Lahko pokliče policijo, ker mu je nekdo fizično grozil? Stopi ven in vzame golf palico in obračuna z njim? Ali pa se preprosto nasmehne in odpelje naprej in se dela, da se ni nič zgodilo?

Očitno je veliko potlačene jeze v voznikih v Sloveniji in v takšnih trenutkih, ko to pride na dan, jo lahko skupi nekdo, ki ni ne dolžen, ne kriv. Ampak je zgolj na napačnem mestu in kraju. In kljub temu, da ponavadi odreagiram drugače, sem tokrat odreagiral drugače in se nisem zapletel v verbalni ali celo kakšen drugačen konflikt.

avtocesta nasilje
simbolična fotografija!
  1. Kolikor vem je prehitevalni levi pas in ne desni. :) Zaradi takih primitivcev kot je zgoraj omenjeni pa se ni vredno sekirati, ker imajo goflje vecje kot pamet.

Komentarji so zaprti.