ukrajina putin vojna ukrajina putin vojna

Dr. Dominika Švarc Pipan ni ploskala Ursuli von der Leyen na Bledu / bravo!

Dr. Dominika Švarc Pipan je ministrica za pravosodje in očitno ena izmed redkih, ki razmišlja s svojo glavo in ne sledi “čredi”. To je dokazala tudi na Bledu, na Bled strategic forumu, kjer je bila “edina”, ki ni ploskala Ursuli von der Leyen po njenem govoru, ko je omenjala “zmago”. Vesel sem, da v Sloveniji še obstajajo ljudje kot je Dominika! Mogoče bi ji lahko še kakšen izmed politikov sledil pri tem.

Kaj se je zgodilo. Ursula von der Leyen je v svojem govoru izjavila: “Putin ne sme zmagati v tej vojni. Ukrajina mora zmagati.” In dvorana je zaploskala. Ni pa zaploskala ministrica za pravosodje.

Desnosučni so skočili v zrak in začeli uporabljati besede kot so “državniški incident”, “sramota” in podobno. Verjetno ne razumejo besed, ki jih uporabljajo in se smešijo zgolj sami. To, kar je storila Dominika, ki je kasneje tudi razložila za tiste, ki so bolj “počasne” sorte, bi morali namreč storiti tudi ostali. Zakaj?

Dominika je na Facebooku objavila zapisa v angleškem jeziku in razložila zakaj ni ploskala:

Ostre oči “kritikov” so opazile to.
Dejansko. Edini stavek v sicer izjemnem govoru Ursule von der Leyen, ki mu nisem zaploskala.
Zakaj?
Ker poleg izbire retoričnega sloga iskreno verjamem, da v sodobnih vojnah ne more biti “zmagovalcev in poražencev”. Vojne ne prinašajo zmage ali zmagoslavja, temveč le uničenje. Naracija je pomembna in nikoli ne bom ploskala retoriki “zmage v vojnah”, temveč le “končanju” vojn. Ko smo priča mehanizirani brutalnosti, množičnemu pobijanju in grozeči svetovni humanitarni, okoljski, gospodarski in družbeni katastrofi, je fraza “zmaga” neuporabna.

Točno to. Šest mesecev že poslušamo enako naracijo. Šest mesecev gledamo kaj se dogaja in kako se nič ne spremeni. Politiki polni lepih, ampak praznih besed, ki podpirajo Ukrajino s prekrižanimi prsti in poskušajo ustvarjati vtis, da jim je mar. Očitno v letu 2022 nimamo mehanizmov, da bi se vojna končala in to, da nekdo uporablja naracijo “zmaga v vojni” je povsem zgrešeno. Ampak ja, domoljupci tega ne razumejo in posledično se spuščajo v teme, ki jim niso niti najmanj jasne.

Besede Dominike Švarc Pipan bi morali ponotranjiti vsi, ki jim je mar do česarkoli v tem svetu. Ampak očitno je lažje “jahati” na konju pravičnosti in uporabljati povsem napačne besedne zveze, kljub temu, da nam bi vsem to moralo biti že dolgo dolgo jasno!