sola koronavirus sola koronavirus

Slovenija / dežela, kjer ima vojak višjo plačo od učitelja

Včerajšnja Tarča je prinesla zanimiv podatek – da ima vojak povprečno višjo plačo od učitelja. Vojak ima 4. ali 5. stopnjo izobrazbe, medtem ko ima učitelj v 90 odstotkih 7. stopnjo izobrazbe. Če se kdo sprašuje kaj je narobe v tej deželi – to je zagotovo narobe!

Priznam, nimam občutka kakšne so plače v javnem sektorju. Vem kakšne plače imajo zdravniki, ker so najbolj plačani v javnem sektorju, medtem ko za učitelje, vojake in ostale panoge nisem imel informacij oz. nisem imel pojma o njihovih plačah. Včerajšnja oddaja Tarča je prikazala te enormne razlike, ki so nastale in ki bi potrebovale “ornk” reformo, predvsem pa tudi druge vzvode za nagrajevanje in preverjanje učinkovitosti dela. Ne med različnimi panogami, ampak znotraj panoge.

Pred leti je bilo govora o “vitki” državi. Od tega ni ostalo nič, zgolj bohotenje javne uprave, kjer se zaposljujejo najbolj zvesti kadri političnih opcij in kjer so ljudje v službi zgolj za to, da so v službi. O storilnosti pač nima smisla izgubljati besed in časa – vendar ne moremo vse “metati” v isti koš, ampak bi se moral nekdo zelo resno in sistematsko lotiti reforme tega dela in posledično tudi spremeniti stvari.

To, da bivši minister Koritnik izjavi, da se nič ne da spremeniti je milo rečeno “bullshit”. Seveda se da. Če je volja. Ampak zakaj bi bila volja, če si potem lahko nakoplješ jezo in bes potencialnih volivcev. Nihče pri zdravi pameti ne bi šel spreminjati teh stvari, kajne? No, potem imamo ta status quo, ki ne vodi nikamor in kjer pridni za svoje delo ne dobijo nič več kot tisti, ki se skrivajo pred delom.

Še nazaj k plačam vojakov in učiteljev. Ne rečem, da so plače vojakov previsoke. Lahko pa mirno napišem, da so plače učiteljev prenizke. V bistvu, če jih primerjam s plačami zdravnikov, potem je jasno, da je tukaj nekaj zelo gnilega. Učitelji pač vzgajajo mladino, ko starši doma nimajo časa in dajo ogromen pečat na celih generacijah otrok. Bolj kot vojaki. In bolj kot zdravniki. Ampak očitno so necenjeni. In očitno ti ne grozijo z izstopom iz enotnega plačnega sistema kot si to privoščijo zdravniki, ki delajo po 26 ur na dan.

Srčno upam, da bo ta oblast zagrizla v to jabolko in bo tvegala bes in jezo sindikatov in bodo uredili stvari, ki potrebujejo spremembe. Zdravniki pa naj izstopijo iz enotnega plačnega sistema in naj se preživljajo na trgu. Saj ni tako težko, kajne?

sola koronavirus

Komentarji so zaprti.