Včeraj zvečer sem se vračal iz Italije in ker je bilo za menoj že precej kilometrov sem se ustavil v Sloveniji na bencinski črpalki Petrola ob avtocesti. To, da so cene nafte ob avtocesti višje kot so cene v Italiji na avtocesti me ni presenetilo – cena dizla na Petrolu je bila 2,001 evra, medtem ko so v Italiji cene dizla na avtocesti proti Milanu pod 2 evra. Bolj kot to me je presenetila cena pol litrske Coca Cole, ki stane na Petrolu 1,99 evra. Da, prav ste prebrali.

V tržnem kapitalizmu se cene določajo na podlagi ponudbe in povpraševanja. Vse jasno. Tudi cena Coca Cole, ki jo prodaja Petrol je lahko 100 evrov, če oni tako želijo. Težava nastane, ker v Sloveniji nimamo odprtih trgovin ob nedeljah in posledično marsikomu preostane zgolj in samo obisk bencinskih servisov in “nabava fasunge” pri njih in po njihovih cenah.

Osel gre enkrat na led in zagotovo ne bom več kupoval ničesar na Petrolu.

100 odstotno maržo še nekako pričakujem, ampak za izdelek, ki v Sparu stane 0,79 evra in verjetno oni ne prodajajo izdelkov brez marže, pa dejansko ne pričakujem, da bom plačal 2 evra. Ker temu se reče “vojno dobičkarstvo”.

Seveda je odločitev, če bom kupil izdelek ali ne zgolj in samo moja. In ker sem ga kupil po tej ceni, bo verjetno marsikdo rekel, da sem si sam kriv in da nimam kaj pizditi nad temi cenami. Ampak, kot sem že zgoraj omenil – če Petrol in ostali naftni trgovci ne bi imeli možnosti, da prodajajo tudi ob nedeljah, bi bil tiho. Tako pa ne morem biti, kajti v končni fazi gre za povsem nelojalno konkurenco in predvsem za izkoriščanje te njihove posebnosti.

Petrol, pa srečno naprej s temi cenami. Kot da ni dovolj dobička vsako leto, kajne? Najprej so začeli zaračunavati vstopnino v WCje, kar je v navzkrižju s tem kar je bilo dogovorjeno z Darsom in bi morali to infrastrukturo omogočati zastonj – sedaj bodo začeli očitno dvigati cene izdelkov v nebo, ker se zavedajo, da ljudje nimajo druge izbire.

coca cola
coca cola (slika je simbolična)