natasa pirc musar.jpg natasa pirc musar.jpg

Voditeljem soočenj ocena nezadostno / vesel, da je konec soočenj kandidatov za predsednika

Včeraj je na POP Tvju potekalo zadnjo soočenje predsedniških kandidatov pred volitvami v nedeljo. Jaz sem že pred časom zapisal, da bo Nataša Pirc Musar prva predsednica Slovenije. Veseli me, da je konec teh mukotrpnih soočenj na televizijah, ki so se vrtela skoraj izključno okoli “afer” kandidatov. Da sta morala v vsakem soočenju kandidata pojasnjevati ene in iste stvari je milo rečeno podcenjevanje kandidatov, predvsem pa prikaže odnos medija do bodoče predsednice ali predsednika.

Razumem. Mediji živijo od “krvi” in “afer”. Vendar to, da v enem soočenju odpreš isto temo vsake par minut je skrajno ponižujoče do oseb v studiju. Da vsakič znova celotno soočenje bazira na istih vprašanjih in podvprašanjih in da v vsakem odgovoru poskuša voditeljica in voditelj “rešiti svet” je skrajno neprofesionalno.

To, da sta kandidata in prej kandidati stoično to prenašali se mi zdi deloma narobe. Mediji si vzamejo pravico, da osebo poskušajo diskreditirati v etru in to ponavljajo v nedogled. Jasno mi je, da bi bilo nevljudno zapustiti studijo, ko ti nekdo zastavi eno in isto vprašanje že 100-ič. Ampak očitno bi bilo potrebno to kdaj tudi narediti in pokazati voditeljem, da se ne da ustvarjati “afer”, ker jih pač medij potrebuje.

Nekomu, ki na drugi strani spremlja te oddaje počasi vcepijo idejo, da sta kandidata slaba, čeprav je jasno, da temu sploh ni tako. Da se kljub temu, da mediji poskušajo prikazati, da se ne držijo kandidati zakonov – kandidati držijo zakonov. Ampak seveda, gledalci si želimo “gladijatorje v areni”, ki jih napadajo voditelji in kjer javnost glasno navija za svojega kandidata. Pa je to res potrebno? Je res potrebno skozi poskus diskreditacij dobivati vsebino? Ne gre drugače?

Ja, res sem vesel, da je konec tega mrcvarjenja kandidatov, ki imata verjetno vsak še precej več vsebine. Ampak pri soočenjih se vse skupaj sumira na zgolj par iztočnic in to je to.

Medijem bi moral nekdo dati krepko zaušnico, kandidatoma pa čestitke za stoično držo in predvsem za mirne živce. Jaz ne bi tako mirno reagiral in poskuse ustvarjanja “afer” s strani voditeljev v etru soočenja.

Aja, pa še enkrat. Čestitke Nataši Pirc Musar, prvi predsednici Slovenije!

natasa pirc musar.jpg