Zakaj takšen naslov? Ker dejansko sem verjetno eden izmed redkih, ki ne kandidira za župana ali svetnika, vsaj sodeč po objavah na družbenih omrežjih, ki mi jih algoritmi servirajo zadnje čase. In da ne bo pomote – vesel sem, da se je veliko mladih in predvsem oseb, ki jih poznam, odločilo da bo poskušalo spreminjati sistem “od znotraj” in ne samo skozi prizmo opazovalca.

Zadnje čase je moja časovnica na facebooku polna takšnih in drugačnih objav povezanih z lokalnimi volitvami. Nekateri so se podali v boj za županski stolček, drugi za svetnike. V zadnjih tednih so se očitno odločili, da se angažirajo na družbenih omrežjih in pridobijo kakšen glas oz. da bodo volivci sploh vedeli, da so oni na tej in tej listi in da jih lahko podprejo. Nekateri s pomočjo etabliranih strank, drugi z novimi listami.

Zanimivo pri vsem tem je, da v moj “mehurček” ne pride nobena objava glede kandidatov desnice – v mislih imam stranki SdS in NSi. Če se že kdo sprašuje kako delujejo algoritmi na družbenih omrežjih je to sedaj en tak lep dokaz, da ljudje na družbenih omrežjih živimo v mehurčkih oz. živimo v krogu svojih znancev in prijateljev in “skupnih interesov”, ki nam jih določijo računalniški algoritmi.

Ne jamram. Vesel sem, da me ne targetirajo z oglasi SdS kandidati, čeprav je to z njihovega stališča povsem zgrešena logika. Ampak ne bom jaz njim solil pameti, ker oni pa ja vedo kaj počnejo, čeprav so na volitvah vedno poraženci. Očitno nekaj ne delajo prav ali pa jih narod res nima rad.

Pa nazaj k osnovni temi. Škoda, ker se “obljube” kaj vse bodo kandidati spremenili v lastnih občinah zreducirajo na par tednov. Da se v to ne spustijo že prej in naredijo plan kaj in kako. Priprave na volitve se začnejo v tistem trenutku, ko se končajo volitve. In tega se marsikdo ne zaveda. Prav tako je vsem jasno, da je večina obljub, ki jih predstavljajo kandidati tako visoko letečih, da je jasno, da gre za predvolilne “cukrčke”. Bi bilo pa zanimivo videti analizo udejanjenih obljub, ki jih kandidati v teh časih obljubljajo tudi v realnosti. Le redki so namreč tisti, ki jih uresničijo in izpeljejo zadane cilje do konca.

Kapo dol vsem tistim, ki so se odločili stopiti v lokalno politiko, ker imate dovolj tega kar se dogaja v vašem kraju in bi radi spremenili stvari. Kapo dol tistim, ki se zavedajo, da ne bodo župani, pa vseeno opozarjajo na stvari, ki se dogajajo in ki niso v redu. In srčno upam, da ne boste, če boste izvoljeni, postali enaki kot tisti pred vami, ki so veliko obljubljali, uresničili pa zelo malo in še to se je začelo uresničevati par mesecev pred volitvami.

Srečno in veliko uspeha!