Izbira osebnega zdravnika zdravniki ki sprejemajo nove paciente zasedenost zdravnikov Izbira osebnega zdravnika zdravniki ki sprejemajo nove paciente zasedenost zdravnikov

Bi kdo sploh opazil, če bi zdravniki stavkali?

Ko sestopi Janez Janša z ablasti, se pojavi Kuštrinov sindikat Fides in začen groziti s stavko. Deja vu vsakič znova. In priznam, niti najmanj me več ne preseneti, ko se začnejo v javnosti pojavljati informacije, da bodo zdravniki zaradi neupoštevanja njihovih zahtev začeli s stavko. Bi kdo sploh opazil, če bi zdravniki stavkali – je resnično vprašanje, ki si ga ob sedanjem stanju v našem zdravstvu zastavljam! In verjamem, da nisem edini.

V teh dneh je zopet v javnosti tema o zdravnikih in njihovih zahtevah. In o tem, da ne pristajajo na ponujene pogoje. V bistvu bi bil čudež, če bi pristali na katerekoli pogoje. Kadarkoli. Pač nekateri so nad vsem. Čeprav je zdravstvo v Sloveniji v “riti” in čeprav obstajajo zdravniki, ki se trudijo po svojih močeh in jim je jasna Hipokratova prisega. Če kdo, potem bi se morali “buniti” mladi zdravniki s svojimi mizernimi plačami, ampak “bunijo” se tisti, ki imajo najvišje plače in ki so dobivali najvišje koronske dodatke.

Ta tema seveda ni tako enoplastna kot jo jaz predstavljam. In posledično tudi ni tako enoplastna kot jo predstavlja Fides. Verjamem oz. bolj upam, da niso v Sloveniji samo “pogoltni” zdravniki, ki imajo radi “zagotovljeno mesečno plačo”, popoldan pa delajo privat in dodatno služijo. Ja, temu se reče kapitalizem. Po drugi strani pa kdor je bil pri zdravniku je ugotovil, da bo potrebna ornk sprememba v zdravstvu, predvsem pa bo potrebno reforma zdravstva, da bo vse skupaj začelo funkcionirati.

V to jabolko je želelo ugrizniti že ogromno ministrov, pa si ni nihče upal polomiti zob ob vseh možnih in nemožnih lobijih, ki so del zdravstva in udobno živijo že leta in leta na račun cen, ki jih plačujemo državljani.

In še k naslovu. Bi kdo sploh opazil, če bi zdravniki stavkali? Dvomim. Čakalne vrste so že takšne, da se sprašuješ, če boš za čas svojega življenja sploh prišel do zdravnika. Ljudje ostajajo brez osebnih zdravnikov. In ravno vse to želi sedaj izkoristiti Fides in postavljajo pogoje, ki jih država ne sme sprejeti. Naj poskusijo na trgu dela kot mora marsikateri drug. Ko se mora preživljati na drugačen način kot pa v varnem zavetju “javne uprave”. Dodatno pa služi še popoldan kot “dvoživka”.

Izbira osebnega zdravnika zdravniki ki sprejemajo nove paciente zasedenost zdravnikov

  1. Tisti, ki so zdravi, stavke ne bi opazili. Tisti, ki so zelo bolani, bi stavko opazili za zelo kratek čas – do odhoda k večnemu počitku.
    Sam SLO zdravstvo zelo spoštujem. Predvsem zdravnike, sestre in vse ostale, ki delajo v “neposredni proizvodnji”. Brez njih tega komentarja ne bi pisal. Seveda je v vsaki gajbici jabolk tudi kakšno gnilo. Pa jih vseeno jemo, kajne?

    Glede plač v zdravstvu pa o zadevi ponovno razmislite prvič, ko vam bo prišel inštalater zamenjati vodovodni ventil.

    LP

Komentarji so zaprti.