Nov vikend, nov poraz za SdS. Tokrat so ostali brez županov v mestnih občinah. Kljub temu, da imamo v Sloveniji 12 mestnih občin, pa stranki SdS ni uspelo osvojiti niti enega županskega stolčka v teh mestih: Celje, Koper. Kranj, Krško, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo Mesto, Ptuj, Slovenj Gradec, Velenje.

Kar je dobro, ni slabo, bi bil lahko komentar ob tem uspehu stranke SdS, ki je sicer po besedah Janeza Janše zmagovalka lokalnih volitev. Kar seveda drži, ko gre za podatek o številu mandatov v občinske / mestne svete. Vendar je tudi ta zmaga precej pirova, saj je SdS dobila 493 mandatov, Gibanje Svoboda, ki pa je bilo ustanovljeno šele letos pa je dobilo 404 mandate, kar je ogromen uspeh.

Včerajšnje rezultate sem spremljal na “eno oko”, saj je bilo jasno, da v Mariboru ne more zmagati Kangler, da bo v Kranju zmagal Rakovec, sem si pa želel, da v Celju Šrota zamenja Matija Kovač in pokaže, da se da zamenjati tudi “stare mačke”, ki so krojili usodo mesta štiri mandate. To bi bila lahko dobra popotnica za vse tiste, ki se spogledujejo z idejo o županovanju. Očitno se da, kajne!

Sicer sem pa vesel, da se je s tem končalo letošnje supervolilno leto, ki je bilo vsekakor zanimivo in vsakič znova je prineslo poraz stranke SdS. Tako na državnih volitvah, predsedniških volitvah kot tudi na lokalnil volitvah. V vsaki zreli in demokratično stranki bi tak rezultat rezultiral v globoki introspekciji in odstopu glavnih akterjev. Ja, sem optimist, kajne? No, v SdSu se seveda nič od tega ne bo zgodilo!

kruhoborec